Fule u Vijeću Evrope oštro upozorio BiH

Presuda u predmetu “Sejdić-Finci” mora biti provedena prije bosanskohercegovačkih općih izbora naredne godine, naglasio je, tokom obraćanja Vijeću Evrope u Strasbourgu, komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule.

Rekao je da je to i dalje uslov za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo, od kojeg se neće odustati.

Predizborna godina nije idealno vrijeme za kompromise, ali Bosna i Hercegovina više nema izbora, poručio je evropski komesar za proširenje.

Razbijanje mitova

“Dva mita treba razbiti. Prvi, nije istina da će članice Evropske unije olakšati uvjete za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo, ukoliko se političari ne dogovore o provođenju presude Sejdić-Finci. I nije istina da će odgađanje dovesti do situacije u kojoj je provođenje presude bolje ostaviti za vrijeme nakon izbora – jer mi nećemo prihvatiti izbore koji ne ispunjavaju potrebne standarde. Rješenje nam treba sada”, rekao je Fule.

U protivnom, i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i članstvo u Evropskoj uniji, ostat će na čekanju.

“Samo kada Sporazum stupi na snagu, Evropska unija će biti u poziciji da podrži Bosnu i Hercegovinu u otklanjanju strukturalnih nedostataka Daytona”, rekao je Fule.

O strukturalnim nedostacima Daytona, ili reformi državnog Ustava – raspravlja se već godinama. Evropski sud za ljudska prava je krajem 2009. godine naložio Bosni i Hercegovini da iz Ustava otkloni diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju nacionalnim manjinama izbor u državno Predsjedništvo i Dom naroda – do sada bez uspjeha.

Božo Ljubić, lider Hrvatske demokratske zajednice 1990 i bivši član parlamentarne komisije zadužene za provođenje presude, smatra da je moguće do marta provesti presudu. Raspravlja se sada o tri prijedloga, ali rješenja nema na pomolu.

“Traži se rješenje koje će zadovoljiti uvjete presude, ali u isto vrijeme hrvatsku poziciju izjednačiti sa pozicijom druga dva naroda kada je utjecaj na izbor članova Predsjedništva i Doma naroda u pitanju”, kaže Ljubić.

Za Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuću partiju iz bh. entiteta Republika Srpska, upravo je sporan pokušaj da se uz problem nacionalnih manjina, čije je rješavanje naložio Evropski sud, rješava i pitanje položaja konstitutivnih naroda.

Bez uspjeha

“Sam taj korak, koji se zove presuda, to bi bio najmanji problem. Problem je to što se sa tim u paket gura masa drugih stvari koje ne odgovaraju svima u BiH”, navodi Saša Bursać, zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH.

Nema naznaka kada bi sljedeći sastanak lidera najjačih političkih partija u zemlji mogao biti održan.

Gotovo svaki prethodni najavljen je kao historijski za bosanskohercegovački Ustav, i svaki je završio bez uspjeha.

Izvor: Al Jazeera