G20: Merkel upozorava na teške rasprave o trgovini

Samit je već poslužio da se istakne duboki ponor koji se otvorio između Donalda Trumpa i mnogih čelnika G20 (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je kako su rasprave o trgovini, koje su otvorene prvog dana summita 20 najbogatijih država svijeta, bile “vrlo teške”.

Napomenula je kako je “puno posla” ispred svih članica skupine G20 kako bi se složili o zaključcima o trgovini koji će biti dio završne deklaracije.

Po njenim riječima, većina sudionika pozvala je na “slobodnu, ali i poštenu trgovinu”, te u tom smislu istaknula značaj Svjetske trgovinske organizacije.

Dvodnevni summit država članica G20, koji je počeo danas u Hamburgu, prate masovni prosvjedi i okršaji s policijom.

Na snazi su visoke mjere sigurnosti, jer desetine tisuća ljudi od jučer prosvjeduju na više mjesta u gradu.

U sporadičnim sukobima ima ozlijeđenih prosvjednika, ali i najmanje 100 pripadnika policije, koja je koristila suzavac i vodene topove.

Poziv na kompromis

U pozdravnom govoru Merkel je pozvala prisutne svjetske čelnike da budu spremni na kompromise.

“Svi poznajemo velike globalne izazove pred kojima stojimo i znamo da nam ponestaje vremena. Do rješenja možemo doći samo ukoliko smo spremni na kompromise”, rekla je Merkel.

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je kritiku politici protekcionizma, koju zagovaraju pojedine članice G20.

“Protivimo se rastućem protekcionizmu u svijetu. Ilegalna trgovina i financijska ograničenja s očitim političkim utjecajem usmjereni su na uklanjanje konkurencije. Dovode do smanjenja poslovnih veza i gubitka povjerenja među sudionicima u ekonomskoj suradnji”, rekao je Putin.

Izolirani Trump

Summit je već poslužio da se istakne duboki ponor koji se otvorio između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i mnogih čelnika G20 u vezi pitanja trgovine, klimatskih promjena i migracija, s obzirom da Trump u završnu deklaraciju želi uvrstiti svoju ekonomsku nacionalističku agendu.

Analitičari predviđaju da će sastanak na vrhu G20 ovaj vikend u Hamburgu biti vjerojatno najnapetiji od osnutka foruma 2008.

Razlike kada je posrijedi borba protiv klimatskih promjena, razlike u stajalištima o slobodnom tržištu, prvi susret američkog i ruskog predsjednika u teškom ozračju, napetosti između Amerike i Kine, iskre u odnosima između Njemačke i Turske – rijetko su dosad sporna pitanja bila tako brojna na nekom od međunarodnih sastanaka na ovoj razini.

Nacrt završne izjave, koju je agencija dpa dobila na uvid, pokazuje da će Trump na summitu ostati izoliran po pitanju klimatskih promjena.

Promatrače posebno zanima kako će se G20 postaviti prema problemu trgovine, podsjećajući da je na prošlom samitu u Kini istaknuta privrženost promicanju globalne trgovine i odbacivanje protekcionističkih politika.

Izvor: Al Jazeera i agencije