G20 se boji da će napetosti između SAD-a i Kine smanjiti rast

Dvije ekonomske velesile ulaze u sukob zbog čelika, uslijed čega bi Evropska unija i drugi američki saveznici mogli biti usputne žrtve (EPA)

Svjetski financijski čelnici potvrdili su predanost borbi protiv protekcionizma, ali su pozvali na daljnji “dijalog i akcije” u vezi s trgovinom, javlja AFP.

Takva poruka poslana je samo nekoliko dana prije nego što će stupiti na snagu američke carine na čelik i aluminij, a američki predsjednik Donald Trump najavljuje uvođenje sankcija Kini.

“Razgovarali smo o najvećim rizicima za izglede [rasta], pa tako i o ranjivostima koje bi mogle biti rezultat ograničavanja financijskih uvjeta bržeg od planiranog te gospodarskih i geopolitičkih napetosti”, istaknuli su ministri G20 u završnom priopćenju nakon dvodnevnog susreta u Buenos Airesu.

EU traži da bude izuzeta od carina

Tekst koji je odobren tri dana pred stupanje na snagu američkih carina na uvoz čelika od 25 posto i aluminija od deset posto dolazi u trenutku kad dvije gospodarske velesile ulaze u sukob zbog čelika, uslijed čega bi Europljani i drugi američki saveznici mogli biti usputne žrtve.

“Vidjeli smo da Amerikanci žele smanjiti napetosti”, rekao je za AFP izvor u francuskom Ministarstvu gospodarstva i financija.

Europljani traže od Sjedinjenih Američkih Država da ih izuzmu od carine, podsjećajući da su saveznici Washingtona i da nisu uzrok problema, za razliku od Kine.

Dvojica dužnosnika koja su upoznata s materijom rekla su kako se očekuje da će Trump do petka objaviti carine u vrijednosti do 60 milijardi dolara na kineske tehnološke i telekomunikacijske proizvode zbog njezine prakse s intelektualnim vlasništvom, istog dana kad će se početi primjenjivati carina od 25 posto na uvozni čelik, kao i deset posto na aluminij. 

Ministri protiv bitcoina

Ministri su se u priopćenju obvezali da će “surađivati kako bi do 2020. godine pronašli rješenje s kojim će svi biti suglasni” u vezi s oporezivanjem informatičkih kompanija, što je još jedan razlog napetosti između SAD-a i Europe.

Riječ je o četirima velikim američkim kompanijama (Google, Amazon, Facebook i Apple; skraćeno GAFA) čija je praksa porezne optimizacije redovito na meti kritike.

Napokon, ministri su na zahtjev Francuske i SAD-a razgovarali i o bitcoinu i drugim virtualnim valutama. Nisu ih htjeli priznati suverenim valutama i pozvali su da ih se ne koristi za pranje novca i financiranje terorizma.

Izvor: Agencije