G20: Štednja će pogoršati finansijsku krizu

Zaključak samita ministara finansija zemalja Grupe 20 najrazvijenih zemalja svijeta (G20) je da ne treba insistirati na mjerama štednje kako bi se smanjili budžetski deficiti, jer ih u protivnom stanje državnih finansija i kriza mogu još više pogoršati.

Ministri finansija Njemačke i Velike Britanije predložili da najveće ekonomije svijeta formiraju zajednički front u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza u okviru internet trgovine i za to su, kako su ukazali, dobile jaku podršku.

Internacionalne kompanije važan su izvor prihoda za svaku zemlju. One investiraju, zapošljavaju radnike i plaćaju poreze.

No, s razvojem novih tehnologija razvijaju se i novi načini poslovanja, poput trgovine na internetu.

Ali, porezna politika ne prati korak s vremenom.

Ministri Wolfgang Schauble i George Osborne smatraju da su standardi oporezivanja definitivno zastarjeli, što internacionalne kompanije obilato koriste.

“Dogovorili smo se da napravimo izmjene za internetske kompanije i one koje se bave on-line trgovinom. Razgovarali smo o njihovoj mobilnosti i izbjegavanju plaćanja poreza”, kaže Schauble.

Posljednjih dana na vidjelo su izašli primjeri multinacionalnih kompanija, poput Starbucksa u Velikoj Britaniji, koje izbjegavaju plaćanje poreza u zemlji u kojoj su ostvarile milionske profite.

Porez se mora platiti

Na taj način oštećuju budžete zemalja u kojima posluju, a u nezavidan položaj dovode domaće kompanije koje porez moraju platiti do posljednjeg eura.

“Naša poruka internacionalnim kompanijama je: Želimo da vi budete uspješni i učinit ćemo sve kako bi naše ekonomije za vas bile konkurentne, ali morate platiti porez koji očekujemo od vas. Mislim da je to pošten dogovor između Vlade i kompanija, od kojeg ćemo svi imati koristi”, rekao je Osborne.

Devetnaest čelnika najjačih ekonomija svijeta još jednom je iskoristilo priliku da pritisne Sjedinjene Američke Države da ne smanjuju javnu potrošnju i da ne povećavaju poreze, jer će se to negativno odraziti na globalnu ekonomiju iduće godine.

“Postoje pozitivni pomaci u američkoj ekonomiji kada su nezaposlenost i tržište nekretnina u pitanju. Ali, sada smo postavljeni pred zid zbog fisklane litice. Rezultati [predsjedničkih izbora] u SAD-u od krucijalnog su značaja kada je u pitanju izbor predsjednika i zakonodavne vlasti”, smatra ministar ekonomije Španije Luis de Guindos.

Finansijski lideri G20 smatraju da novi Američki kongres mora promptno djelovati i to odmah nakon izbora, kako bi stavio van snage zakon koji predviđa smanjenje javne potrošnje za 600 milijardi dolara i povećanje poreza.

Ukoliko dogovor ne bude postignut, od 1. januara američkoj ekonomiji prijeti ponovni ulazak u recesiju.

Izvor: Al Jazeera