G7: Dogovor o borbi protiv terorizma, ali ne i o klimi

G7 je neformalni forum o globalnim pitanjima na kojem učestvuju čelnici SAD-a, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Japana (Reuters)

Lideri grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, G7 dogovorili su nove akcije u borbi protiv terorizma, ali se nisu uspjeli složiti o pitanju klime jer američki predsjednik Donald Trump i dalje ne želi podržati Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Čelnici SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Italije, Kanade i Japana potpisali su sporazum o borbi protiv terorizma i ekstremizma.

Pozvali su pružatelje internetskih usluga i društvene mreže da pojačaju napore kako bi uklonili ekstremističke sadržaje, četiri dana nakon što je bombaš samoubica ubio 22 osobe u Manchesteru.

„Borit ćemo se protiv zloupotreba interneta kojima se koriste teroristi. Osim što je najvažnije tehnološko postignuće zadnjih desetljeća, internet se pokazao i moćnim sredstvom za terorističke svrhe“, navodi se u zajedničkoj izjavi čelnika G7 na Siciliji.

Različito o klimatskim promjenama

Čelnici G7 nisu uspjeli premostiti razlike u stavovima o klimatskim promjenama.

Savjetnik Donalda Trumpa je kazao kako predsjednikovi stavovi o toj temi evoluiraju te da je on došao na sastanak s ciljem da stakne znanje. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su svi učesnici skupa prezentirali američkom predsjedniku različite argumente u korist toga da Amerika ostane članica Konvencije o klimatskim promjenama.

“Ne bih govorila o konfrontaciji, radije bih rekla da je to bila jedna veoma kontroverzna diskusija, ali produktivna. Vjerujem da je stav američke administracije da se razmisli o ovim debatama, a vodili smo ih veoma otvoreno”, rekla je Merkel.

Ranije je italijanski premijer Paolo Gentiloni kazao da je američki predsjednik odbio nastojanja svjetskih čelnika da ga privole da podrži Pariški sporazum, koji predviđa smanjivanje emisije stakleničkih plinova.

„Postoji jedno otvoreno pitanje a to je stav SAD-a spram Pariškog sporazuma o klimi… Svi drugi su potvrdili svoje potpuno prihvatanje sporazuma“, rekao je Gentiloni.

„Sigurni smo da će ga Sjedinjene Države, nakon razmatranja, također htjeti prihvatiti.“

Sankcije Sjevernoj Koreji

Na marginama samita, Trump i japanski premijer Shinzo Abe ranije su se složili kako će pooštriti sankcije Sjevernoj Koreji, usred bojazni da ta azijska država razvija nuklearni program. 

Sjedinjene Američke Države obećale su kako će sarađivati sa saveznicima, Japanom i Južnom Korejom „kako bi se pojačao pritisak na Sjevernu Koreju te kako bi se istaklo da aktuelna putanja te države nije održiva“, navodi se u saopćenju iz Bijele kuće.

U saopćenju se navodi kako će dvije države raditi na otkrivanju „onih koji podržavaju sjevernokorejski nuklearni program i program balističkih raketa“ kada budu odlučivale o mogućem donošenju oštrijih sankcija.

Dogovorili su se i kako će jačati odbrambenu saradnju u regiji. Vojna situacija na Korejskom poluotoku još je napeta nakon što je Pjongjang u posljednjih nekoliko mjeseci izveo nekoliko nuklearnih pokusa.

Trump je upozorio kako bi SAD u znak odmazde mogao poduzeti jednostranu akciju protiv Sjeverne Koreje.

Tusk: Nastaviti sankcije Rusiji

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u petak je pozvao čelnike zemalja članica Grupe 7 da se striktno pridržavaju odluke o sankcijama Rusiji zbog ukrajinske krize, dan nakon što je visoki američki zvaničnik izjavio kako Washington o tom pitanju nema stajalište.

Dvadeset i osam članica Evropske unije i Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Rusiji nakon što je Moskva 2014. godine anektirala ukrajinski poluotok Krim, istovremeno pruživši podršku separatistima na istoku države.

„Od našeg posljednjeg samita G7 u Japanu, nismo videli ništa što bi opravdalo promjenu u našoj politici sprovođenja sankcija prema Rusiji“, izjavio je novinarima u Siciliji Tusk, koji koordinira politiku 28 lidera Evropske unije, prenosi AFP.

„Apelirat ću na druge lidere G7 da potvrde ovu politiku“, dodao je Tusk pred početak samita G7.

Tusk se već sastao sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i rekao kako, iako dvije strane nemaju isti stav o Rusiji, čini se kako su na istoj liniji kada je riječ o ukrajinskom sukobu.

Američki State Department saopćio je u martu kako će sankcije Washingtona vezane za Krim ostati na snazi dok Rusija ne vrati kontrolu nad Krimom Ukrajini.

Trumpov glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn je, međutim, izjavio novinarima u trenutku dok je Trump putovao na Siciliju, kako SAD nema stav o tom pitanju.

Izvor: Agencije