G7: Izlazak Britanije iz EU-a ozbiljan rizik

Eventualni izlazak Velike Britanije iz Europske unije bio bi ozbiljan rizik za ukupni gospodarski rast, stoji u izjavi sa summita čelnika skupine G7.

Iako je njemačka kancelarka Angela Merkel na marginama summita novinarima izjavila da se o toj temi nije raspravljalo, niti je ona bila na dnevnom redu, očito je bila važna predstavnicima svih sudionica susreta u Japanu.

“To nije bio predmet razgovora, ali postojao je signal svih koji sjede ovdje o želji da Velika Britanija ostane dio EU”, izjavila je Merkel novinarima na marginama dvodnevnog summita čelnika zemalja G7 koji završava u petak.

“No, odluka je na britanskim glasačima”, dodala je njemačka kancelarka.

Izjava će biti dobrodošla britanskoj vladi zbog niza ozbiljnih upozorenja o eventualnom trošku koji bi mogao nastati ako se Britanci 23. lipnja na referendumu odluče za izlazak iz EU-a.

“Izlazak iz EU-a preokrenut će trend ukupne trgovine i investicija i stvorenih radnih mjesta i predstavlja rizik za rast”, navodi se u izjavi sa summita G7, uz teme o geopolitičkim sukobima, terorizmu i izbjeglicama.

Ispitivanja javnog mnijenja o rezultatima britanskog referenduma za sada daju proturječne podatke.

Eu će smatrati Britaniju ‘trećom zemljom’

Prethodno je i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker upozorio da Velika Britanija mora prihvatiti činjenicu po kojoj će je druge članice Europske unije “smatrati trećom zemljom” i “dezerterom” ako napusti EU.

“Ako Britanci kažu ‘ne’ (na referendumu o članstvu u EU 23. lipnja), što ja ne očekujem, život s Unijom neće biti kakav je bio prije. To nije prijetnja, ali naši odnosi više neće biti kakvi su danas”, istaknuo je Juncker.

Velika Britanija bi izgubila najmanje pola milijuna radnih mjesta unutar dvije godine nakon izglasavanja izlaska iz Europske unije, a pad vrijednosti funte oštro bi povećao inflaciju, naveo je ranije i britanski ministar financija George Osborne.

Mjesec dana prije nego što će Britanija održati referendum o svom članstvu u EU, Osborne je izjavio da bi zarade radnika, kad bi se uskladile s inflacijom, bile najmanje tri posto niže unutar dvije godine, što je isto kao i 800 funti [1.050 eura] godišnje manji prihodi za nekog tko radi puno radno vrijeme uz prosječnu plaću.

Osborne je izjavu dao vezano u novo izvješće ministarstva financija o kratkoročnim posljedicama glasovanja za izlazak iz EU-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije