Gabriel: Donbas treba biti pod kontrolom UN-a

Gabriel je obećao pomoć Njemačke (EPA)

Misija Ujedinjenih nacija trebala bi biti postavljena u svim područjima istočne Ukrajine zahvaćenim sukobom, ne samo duž “kontaktne linije”, u cilju zaštite posmatrača OSCE-a, rekao je ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel tokom posjete Kijevu.

“Neophodno je da oružane misije UN-a mogu biti postavljene na cijeloj teritoriji (Donbasa), i to ne samo zbog zaštite male misije OSCE-a duž ‘kontaktne linije’, kao nove granice Ukrajine”, rekao je Gabriel na konferenciji sa svojim ukrajinskim kolegom Pavelom Klimkinom, prenosi TASS.

Šef diplomatije Njemačke obećao je da će njegova država “gurati” tu ideju pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Putin se ne protivi ideji

“Trajno primirje i povlačenje teškog naoružanja neophodni su uvjeti za postavljanje misije UN-a u Donbasu”, dodao je Gabriel.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se ne protivi međunarodnoj kontroli u Donbasu, ali da bi uvjete takve kontrole trebala uspostaviti Ukrajina s proruskim snagama prisutnim na području.

Podsjetio je da je Rusija podnijela nacrt rezolucije pred Vijećem sigurnosti UN-a o postavljanju snaga UN-a u Donbasu zarad zaštite misije OSCE-a.

Izvor: Agencije