Gabriel Garcia Marquez se oporavlja

Marquezova djela, na španskom jeziku, i dalje su najprodavanija u svijetu (Reuters)

Gabriel Garcia Marquez, 87-godišnji kolumbijski nobelovac, koji je u četvrtak primljen u bolnicu u Mexico Cityju, oporavlja se i dobro reagira na terapiju, potvrdio je zvaničnik bolnice, prenosi Anadolija.

Marquez je u bolnicu primljen zbog dehidracije i infekcije urinarnog traktra i pluća, a odluka o njegovom otpuštanju bit će donesena u narednim danima, rekao je zvaničnik.

“Ima veoma dobru njegu. Očekujemo da će biti otpušten u ponedjeljak ili utorak”, rekao je njegov sin Gonzalo Garcia Barcha.

Marquez je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1982. godine za djelo “Sto godina samoće”, koje je napisao 1967. godine.

U Meksiku živi posljednjih 30 godina, a rijetko se pojavljuje u javnosti. Njegov posljednji javni nastup bio je 6. marta za njegov rođendan.

Predsjednikova poruka

U svijetu je poznat kao novinar, po svojim romanima i literarnom žanru magičnog realizma. Marquez je jedini kolumbijski nobelovac.

Vijest da je primljen u bolnicu, proširila se velikom brzinom i postala naslovnica u brojnim svjetskim medijima.

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos iskoristio je priliku da na svom Twitter računu poželi sve najbolje “Gabou”.

“Sve želje u Kolumbiji upućene su brzom oporavku najboljem autoru od svih – Gabrielu Garciji Marquezu”, napisao je predsjednik Santos.

U posljednje vrijeme javile su se zabrinutosti u vezi sa zdravljem pisca koji je 1999. godine liječen od raka limfnih čvorova.

Njegov brat Jaime Garcia Marquez kazao je da je to utjecalo na njegovo pamćenje i prouzrokovalo mu probleme te moguću demenciju, inače, bolest koja je nasljedna u njihovoj porodici.

Zbog zdravstvenih problema, Garcia Marquez više ne piše, ali njegova djela, na španskom jeziku, i dalje su najprodavanija u svijetu.

Izvor: Agencije