Gabriel: Merkel se pridružuje ‘ludilu naoružavanja’

Angela Merkel, Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel je i ministar vanjskih poslova u njemačkoj koalicijskoj Vladi (EPA)

Sigmar Gabriel, jedan od lidera njemačke Socijaldemokratske stranke, ustvrdio je da će predstojeći savezni izbori u Njemačkoj predstavljati referendum o tome treba li se ta zemlja povećavanjem vojnih izdataka pridružiti “ludilu naoružavanja” čiji je zagovornik američki predsjednik Donald Trump.

Gabriel, koji je i ministar vanjskih poslova u njemačkoj koalicijskoj Vladi, optužio je kancelarku Angelu Merkel za pretjeranu servilnost prema Trumpu, zbog toga što se obvezala da će povećati vojni proračun svoje zemlje, prenosi Tanjug portal Politico.

Na izborima će se glasovati o tome “hoće li će Njemačka ostati miroljubiva sila ili će se pridružiti Trumpovom ludilu naoružavanja”, rekao je Gabriel u intervjuu za njemačku mrežu dnevnih listova RedaktionsNetzwerk.

‘Znak popuštanja pod pritiskom Trumpa’

Kao i Trump, demokršćani Angele Merkel “žele sav novac uložiti u naoružanje i smanjenje socijalnih davanja”, napomenuo je Gabriel.

Stav kancelarke kojim se ona “praktički dobrovoljno saginje i obećava da će udvostručiti njemački vojni proračun nakon izbora za Bundestag, nije ništa manje nego znak Trumpu da će oni popustiti pod njegovim pritiskom”, dodao je Gabriel.

Suočena s lošim rezultatima u anketama, Socijaldemokratska stranka je proteklih tjedana pojačala kritike na račun Merkel i njezine politike obrane, sugerirajući da se kancelarka Trumpu ne suprotstavlja u dovoljnoj mjeri.

Prema anketama, šest tjedana uoči izbora zakazanih za 24. rujan, socijaldemokrati imaju 14 do 17 posto manju podršku javnosti u odnosu na demokršćane, navodi Politico.

Izvor: Agencije