Gabriel osudio nacionalnu doktrinu američkog predsjednika

Sigmar Gabriel: Svijetu najviše treba novo povjerenje (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel upozorio je u prvom govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda na opasnost “nacionalnog egoizma”, odbacujući time mantru američkog predsjednika Donalda Trumpa “Amerika na prvom mjestu”.

“Slogan ‘naša zemlja na prvom mjestu’ samo dovodi do više sukoba među zemljama i do manjeg prosperiteta. Na kraju svi gube”, konstatirao je njemački ministar, ne spominjući poimence američkog predsjednika.

“Moramo se pobuniti protiv takvog pogleda na svijet, treba nam više međunarodne saradnje, a manje nacionalnog egoizma, ne obrnuto”, poručio je Gabriel.

Zatražio je jačanje uloge UN-a, argumentirajući taj zahtjev prednostima koje je međunarodna i saradnja na evropskoj razini donijela Njemačkoj.

“Naša zemlja postala je snažna i bogata zahvaljujući geslu ‘evropska i međunarodna odgovornost na prvom mjestu’, a ne zahvaljujući onome ‘Njemačka na prvom mjestu'”, istaknuo je njemački dužnosnik u govoru u Generalnoj skupštini UN-a.

Sporazum s Iranom se mora poštovati

“Svijetu najviše treba novo povjerenje”, naglasio je, ponavljajući da Njemačka ustrajava u nuklearnom sporazumu s Iranom.

Povlačenje iz tog sporazuma, po njegovim riječima, otežalo bi postizanje sporazuma sa Sjevernom Korejom o njenom nuklearnom programu.

“Koja će zemlja pristati na gašenje vlastitog nuklearnog programa ako se pokaže da se sporazum ne poštuje i da ne vrijedi ni koliko papir na kojem je ispisan?”

Američki predsjednik već dugo kritizira nuklearni sporazum s Iranom, a u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji prijetio je i povlačenjem iz tog dogovora.

U govoru u UN-u u utorak nazvao ga je “sramotom” za SAD.

Trump tvrdi da je donio odluku o tom sporazumu, ali još nije pojasnio o kakvoj je odluci riječ.

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley otklonila je kritiku njemačkog ministra vanjskih poslova u vezi s odnosom prema nuklearnom sporazumu, ističući da Trump mora učiniti ono što je najbolje za SAD.

“Oni govore ‘smrt Americi’, a ne ‘smrt Njemačkoj'”, podsjeća američka ambasadorica, aludirajući na uvriježene poklike iranskih tvrdolinijaša.

Njemački ministar osvrnuo se u govoru i na eskalaciju napetosti na Korejskom poluotoku, zbog niza nuklearnih i testova balističkih projektila koje je provela Sjeverna Koreja.

Nove nuklearne prijetnje

Ključ za sprečavanje širenja nuklearnog oružja drže Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina i zato treba obnoviti povjerenje među tim zemljama, smatra njemački ministar vanjskih poslova.

Ne bude li svijet primjereno reagirao na provokacije Sjeverne Koreje, imitatori će se povesti za njenim primjerom i stvoriti nove nuklearne prijetnje, upozorava Gabriel.

“Težnja nuklearnom naoružanju ne može se smatrati receptom za uspjeh u međunarodnoj politici”, zaključuje.

Njemačka želi biti članica Vijeća sigurnosti UN-a od 2019. do 2020. godine, podsjeća agencija dpa.

Izvor: Agencije