Gabriel pozvao Cavusoglua zbog situacije u Siriji

Ministri dvije zemlje saglasili su se da bi se politički proces u Siriji trebao intenzivno nastaviti (EPA)

Šef njemačke diplomatije Sigmar Gabriel pozvao je turskog kolegu Mevlüta Çavuşoğlua kako bi mu prenio zabrinutost zbog eskalacije situacije na sjeverozapadu Sirije i mogućih humanitarnih posljedica po lokalno stanovništvo, saopćeno je iz njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Gabriel je “jasno izrazio zabrinutost zbog eskalacije situacije u sjevernoj Siriji i mogućeg humanitarnog utjecaja na civilno stanovništvo”, rekao je zvaničnik iz Ministarstva, prenosi Tanjug.

Kako je dodao, ministri dvije zemlje saglasili su se u telefonskom razgovoru da bi se politički proces u Siriji trebao “intenzivno” nastaviti, prenosi Reuters.

Dogovor s Rusijom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je ranije u ponedjeljak da Ankara s Rusijom ima dogovor u vezi sa svojim vojnim operacijama na sjeverozapadu Sirije.

On je kazao da turska vojska neće načiniti nikakav uzmak u operaciji “Maslinova grančica” i da će Turska preuzeti kontrolu nad sirijskom provincijom Afrin, kao što je to već učinila sa sirijskim gradovima Jarabulusom, Al-Raijem i Al-Babom.

Turska je u subotu pokrenula operaciju “Maslinova grančica” i izvela zračne napade na kurdske Jedinice narodne zaštite (YPG), koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom Radničke partije Kurdistana (PKK). Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Turske kopnene trupe u nedjelju su ušle u provinciju Afrin.

Izvor: Agencije