Gabriel: Srbija neće u EU bez dobrih odnosa s Kosovom

Njemačka se zalaže za eurointegracije Srbije, ali Beograd mora ispuniti određene obaveze, poručuje Gabriel (Sava Radovanovi? / Tanjug)

Vicekancelar Njemačke i šef diplomatije Sigmar Gabriel poručio je Srbiji da ne računa na članstvo u Evropskoj uniji dok ne normalizuje odnose sa Kosovom.

Gabriel, koji se nalazi u posjeti Beogradu, rekao je da Njemačka čvrsto podržava Srbiju kada su u pitanju eurointegracije, ali da postoje obaveze koje mora ispuniti.

Osim Kosova, Beograd mora, kako je rekao, ispuniti i određene standarde – prije svega kada je riječ o vladavini prava, slobodi medija i boljoj javnoj upravi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ističe da se Srbija nada u podršku Njemačke i da će nastaviti sa reformama i politikom jačanja stabilnosti u regionu.  

‘Bude se stari demoni u regiji’

Gabriel navodi da se sa kolegama iz Evropske unije dogovorio da u narednim mjesecima češće dolaze u region kako bi zapadnom Balkanu pružili podršku.

“Nama se sviđa put kojim Srbija ide. Ako pogledate druge zemlje zapadnog Balkana, onda vidite da postoji opasnost da ponovo isplivaju neke tendencije za koje smo mislili da su okončane. Zabrinuti smo da se u ovom regionu bude stari demoni, a Srbija je zemlja koja doprinosi da se to ne dogodi i koja nastoji da radi sa susjedima na postizanju stabilnosti kako bi svi zajedno išli pravcem Evropske unije”, rekao je Gabriel.

Vučić je kazao: “Mi želimo da budemo što pre deo EU. Radićemo… ne znam, na narodu je da proceni koliko ćemo uspešni da budemo i na našim evropartnerima da procene, da donesu sud i ocenu, a tu ima i jedan dodatni problem, a tiče se naših razgovora sa Prištinom. Ja želim da vas obavestim da sam pre tri dana tražio nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu, jer čini mi se da ne postoji ništa važnije od razgovora.”

Izvor: Al Jazeera