Gabriel: Trump je oslabio Zapad i naškodio interesima EU-a

Sigmar Gabriel kaže da bi sankcije SAD-a mogle imati neželjene posljedice po Evropu (EPA)

Akcije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa “oslabile” su Zapad, izjavio je ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel, dodavši da Trumpova “kratkoročna politika” škodi interesima Evropske unije.

“Svako ko ubrzava klimatske promjene slabeći zaštitu okoline, ko prodaje više oružja u zonama konflikta i ko ne želi političko rješenje vjerskih konflikata ugrožava mir u Evropi”, naglasio je Gabriel, prenosi AFP.

Zapad je postao slabiji

Kratkoročna politika Vlade SAD-a, kako je dodao, protivna je interesima EU-a.

“Zapad je postao manji, u najmanju ruku postao je slabiji”, rekao je Gabriel.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Maizière izjavio je ranije da je saradnja Njemačke i SAD-a u oblasti sigurnosti odlična, a da zajednički interesi s Velikom Britanijom podrazumijevaju da bi njen izlazak iz EU-a trebao imati što manji utjecaj na tu saradnju.

“Mogu samo reći da je transatlantska saradnja, pogotovo u oblasti sigurnosti, od najvećeg značaja za našu zemlju. Uvjeren sam da problem saradnje u oblasti sigurnosti neće biti među najtežim pitanjima u pregovorima o Brexitu. Mnogo nas toga ujedinjuje”, rekao je De Maizière, prenosi Reuters.

Uzeti sudbinu u svoje ruke

Njemačka kancelarka Angela Merkel šokirala je javnost u Washingtonu i Londonu izjavom da Evropa mora uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, aludirajući da SAD pod vodstvom Trumpa i Velika Britanija, nakon odluke o Brexitu, više nisu pouzdani partneri.

“Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge dobrim su dijelom iza nas. To sam sama doživjela posljednjih dana”, rekla je kancelarka na jednom političkom skupu u Muenchenu, odmah nakon povratka sa samita G7 na Siciliji.

Naglasila je da i dalje treba održavati dobre odnose sa SAD-om i Velikom Britanijom te isto tako i s Rusijom, ali da se treba više pouzdati u vlastite snage.

Izvor: Agencije