Gabriel: Turska nikad dalje od Evropske unije

Sigmar Gabriel, Njemačka, Ministar vanjskih poslova
Sigmar Gabriel je upozorio turske političare da im neće biti dozvoljeno voditi kampanju ako ne poštuju njemačke zakone (AP)

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel zaprijetio je u subotu turskim čelnicima da će im zabraniti sudjelovanje na skupovima radi promicanja referenduma o proširenju ovlasti turskog predsjednika te je rekao kako nikad nije bilo manje vjerojatno da će se Turska pridružiti Europskoj uniji nego što je to sada.

Upozorio je turske političare da im neće biti dozvoljeno voditi kampanju na skupovima u Njemačkoj ako ne poštuju njemačke zakone.

“Svatko tko prijeđe ove crvene linije ne može očekivati da mu se dozvoli da propagira svoje političke ideje ovdje”, upozorio je šef diplomacije u razgovoru za tjednik Der Spiegel.

‘Granice utvrđene njemačkim zakonima’

“I Njemačka, ne samo Turska, ima pravo na poštovanje”, dodao je.

“Može se, čak i oštro, kritizirati Njemačku i njemačku politiku. No, postoje granice utvrđene našim zakonima”, rekao je Gabriel, kako prenosi Hina.

Napetost je dosegnula vrhunac između Turske i više europskih zemalja, napose Njemačke, gdje živi velika turska dijaspora, otkad se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan više puta žestoko okomio na njih.

Erdogan, koji je optužio Berlin za “nacističku praksu”, ne smiruje se otkad je u Njemačkoj zabranjeno nekoliko skupova na kojima se trebalo promicati proširenje ovlasti turskog predsjednika na referendumu 16. travnja.

Više turskih ministara trebalo je sudjelovati na tim skupovima, ali su se njemačke mjesne vlasti pozvale na sigurnost kako bi opravdale njihovo otkazivanje.

“Ono što je izgovoreno zadnjih tjedana je toliko nevjerojatno i besmisleno da ih je teško dalje slušati”, rekao je Gabriel odgovarajući na optužbe za nacizam.

“Mislim da na svaku provokaciju ne trebamo uzvraćati drugom provokacijom”, dodao je, ocijenivši da bi to bilo u Erdoganovu interesu.

‘Erdoganu treba neprijatelj za kampanju’

“Treba mu neprijatelj za izbornu kampanju: ponižena Turska i bahati Zapad”, zaključio je.

Gabriel je rekao kako je “danas Turska nesumnjivo dalje  nego ikad prije od postajanja članicom Europske unije”.

On kaže kako je uvijek gajio sumnje o tome treba li se Turska pridružiti EU-u, ali da se našao u manjini u svojoj Socijaldemokratskoj stranci (SPD).

Gabriel je podsjetio da se kancelarka Angela Merkel ranije zalagala za specijalno partnerstvo s Turskom, čemu se on protivio, prenosi Tanjug.

“Danas je situacija potpuno drugačija zbog Brexita. Bilo bi dobro da imamo specijalno partnerstvo s Velikom Britanijom nakon što napusti EU”, rekao je on.

Izvor: Agencije