Gabriel želi tumače za kulturu za izbjeglice

Gabriel je predložio da njemački muslimani podijele s njima svoja iskustva u integraciji u njemačko društvo, i pozitivna i negativna (EPA)

Njemački vicekancelar Sigmar Gabriel pozvao je Nijemce koji su porijeklom migranti da pomognu u približavanju njemačkih vrijednosti tražiteljima azila.

“Potrebni su nam tumači za kulturu”, rekao je Gabriel na konferenciji njemačkih socijaldemokrata (SPD) u Mannheimu.

Njemačka je u prvih devet mjeseci ove godine zaprimila gotovo 275.000 zahtjeva za azil, od čega više od 100.000 od Sirijaca, Iračana i Afganistanaca.

Gabriel je predložio da njemački muslimani podijele s njima svoja iskustva u integraciji u njemačko društvo, i pozitivna i negativna.

Objasnio je da je potrebna “jasnoća o njemačkom karakteru”, te istaknuo da treba poduzeti mjere „protiv ljudi koji napadaju vjerske slobode, ravnopravnost spolova ili osuđuju prihvaćanje homoseksualaca“.

Njemački ustav na arapskom jeziku

SPD je ranije objavio da će prevesti veliki dio njemačkog ustava na arapski jezik kako bi se deseci hiljada izbjeglica koji dolaze u tu zemlju, upoznali s temeljnim vrijednostima njemačkog društva.

Cilj je jasno pokazati sirijskim izbjeglicama koje su vrijednosti važne za Nijemce, poručio je SPD, član velike koalicije koju predvodi njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Namjeravamo to dijeliti u prihvatnim izbjegličkim centrima”, kazao je Thomas Oppermann, predsjednik zastupničke grupe SPD-a u Donjem domu Parlamenta.

Podjela prijevoda prvih 20 članaka Ustava trebala bi pojasniti izbjeglicama slobodu izražavanja, ravnopravnost i vjerske slobode.

“Religije ovdje mogu slobodno postojati jedna uz drugu. Svi to moraju shvatiti. To se odnosi na svakoga”, kazao je Oppermann.

Njemačka Vlada pristala je saveznim državama sljedeće godine isplatiti 4,1 milijardu eura za pomoć u zbrinjavanju rekordnog priliva izbjeglica.

Kancelarka Merkel sastala se s premijerima saveznih država koji se suočavaju sa zbrinjavanjem velikog broja tražitelja azila kojih bi, prema procjenama, do kraja godine moglo biti 800.000.

Izvor: Agencije