Gaće, novi motiv u rječniku hrvatske predsjednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović definitivno je u životnoj formi. Nije odvalila ni pola predsjedničkog mandata, a već se slažu njezine ‘the best of’ kolekcije. I, što je najgore, čini se da ćemo se do izbora, koji su se održavaju za duge i daleke tri godine, još svačega naslušati.

Svašta smo već prošli: od bombastičnih najava lupanja ‘šakom o stol’, koje su utihnule čim je s vlasti odlepršao njen arhetipski neprijatelj i inspiracija Zoran Milanović, do teatralnog upravljanja trajektom, lijepljenja keramičkih pločica ili pjevanja slavonskih bećaraca, uglavnom kojekakvih bizarnosti i ispada nagledali smo se, pogotovo otkad se HDZ vratio na vlast, kada je mater nacije nekako pala u drugi plan i krenula tražiti izgubljeni javni rejting i svrhu svoga postojanja.

A ipak, svaki put iznova se iznenadimo.

‘Nemojmo skidati gaće ni pred kime!’, odrješito je izvalila hrvatska predsjednica u svom najnovijem javnom ukazanju, jednom od onih koji će se još dugo prepričavati s atributom ‘legendarni’. Na prvi pogled zvučalo je kao da je u nju ušao duh Huga Chaveza ili pokojnog Fidela Castra, a retorika Aleksandra Vučića.

Klizeći start na osnove demokratije

Gaće su, istina, u posljednje vrijeme poprilično popularan motiv među hrvatskom desnicom: evo, prije kojih mjesec dana stanoviti Stevo Culej, uvaženi saborski zastupnik HDZ-a, vrištao je upravo o njima kada je njegov dosta mahniti kolega Ivan Pernar pred kamerama mantrao o notornom kriminalnom backgroundu vladajuće stranke. ‘Nisam ja džabe krvave gaće nosao po Velebitu da ti danas ovako govoriš!’, uznemirio se Culej u svom tradicionalno nesuvislom stilu.

Elem, kažemo, hrvatska Kraljica majka svakakvih čuda nadrobila je u spomenutom intervjuu: recimo, autistično je primijetila da Katolička crkva ne tretira žene kao ‘drugotne’, što je dosta blesavo u situaciji kada upravo kler stoji u prvim redovima inicijative za zabranu pobačaja. Istina, rekla je predsjednica i da se ‘ne slaže u potpunosti’ s tom tvrdnjom, što god to značilo i kako god u ovom slučaju bilo nemoguće ikakvo stupnjevanje.

Gotovo u istom dahu potom je drsko slagala da se nikad nije žalila na ‘mobing’ od strane medija, valjda nesvjesna da barem Google sve pamti, a zatim i poprilično bezobrazno pokušala podučiti novinare i javnost da se nemaju što zanimati za njenu frišku akademsku karijeru i zakašnjelo studiranje na Zagrebačkom sveučilištu.

‘Ne slažem se s tezom da državni dužnosnici imaju manja prava na privatnost od drugih građana’, procvrkutala je pred kamerama, očito nesvjesna da je upravo napravila klizeći start na osnove demokracije: baš političari, naime, od samog nastanka građanskog društva podložniji su većoj kontroli i sužen im je privatni prostor, prati im se svaki službeni i neslužbeni korak, a bogme i financije. Ne ispisuju oni famozne imovinske kartice – ili barem ne bi trebali  – samo zato što im je nametnuta ta gnjavaža, nego zato što je to jedan rijetkih donekle učinkovitih alata pomoću kojeg ih se izlaže sudu javnosti.

Mogli bismo na ovom mjestu do beskraja nabrajati sve bedastoće koje su navirale iz hrvatske predsjednice – recimo, priznanje da ‘iz strasti’ piše besmislene statuse na Facebooku ili apel da se ‘ne vade kosturi iz ormara’ kad se istražuju najnovije sitne marčapije usred ureda premijera, dok istodobno upravo ona svojski prebire po ustaškim i partizanskim kosturima starim sedam desetljeća – ali gaće su ipak gaće. Pravi hit, kažemo.

U potrazi za šaptačima Donalda Trumpa

Iznenadni proplamsaj odlučnosti kod hrvatske predsjednice, koliko god njen rječnik bio neprimjeren funkciji koju obavlja, možda bi bio zanimljiv da nema konteksta u kojemu se dogodio: iznervirala su je, naime, pitanja o famoznoj ‘ustašizaciji’ Hrvatske i izvještaju State Departmenta koji tu pojavu registrira. Istina, u sličnom tonu kao u prijašnjim izvještajima i u sličnom maniru kao i u drugim državama, jer i Amerikanci očito prepoznaju da je trend negdje između potpune marginalizacije, za koju se zalažu predsjednica i HDZ, te histerije koju potenciraju mediji i nevladine udruge.

‘Nemojmo skidati gaće ni pred kime!’, zavapila je hrvatska predsjednica, inače američka učenica i bivša pomoćnica tajnika NATO-a, koja je osvojila i svjetske medije kada je oko Nove godine krstarila SAD-om u potrazi za drugorazrednim činovnicima i šaptačima Donalda Trumpa, a onda se još i ponižavajuće dala snimiti ispred ograde Bijele kuće. Valjda je ondje demonstrirala kako se to ‘kreira američka vanjska politika’, valjda je to bio taj njen proplamsaj državničkog i nacionalnog prkosa.

Ili kad je onomad u Munchenu u zasjedi dočekala novog američkog potpredsjednika Mikea Penca, predstavila mu se u rukovanju dugom osam sekundi i potom svoj prepad reklamirala kao važan državnički susret – ona zbilja nije ‘skinula gaće’.

Makar, u prenesenom značenju dakako, nije izgledalo ni daleko od toga.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera