Gaddafi finansirao kampanju Sarkozyja 2007.

Sarkozy je oštro odbacivao navode kada su ga novinari u martu i aprilu pitali o ovome

Vlada libijskog vladara Muammara Gaddafija pristala je finansirati izbornu kampanju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja 2007. godine u iznosu od 50 miliona eura, objavila je u subotu internetska stranica Mediapart.

Sa sjedištem u Parizu, ovaj istraživačka internetska stranica tvrdi da, kako je napisala, ima pismeni dokaz o ilegalnom finansiranju kampanje.

Sarkozy je oštro odbacivao navode kada su ga novinari u martu i aprilu pitali o ovome.

Slučaj je trenutno pod istragom francuskog suca.

Francuska ima stroge zakone o finansiranju kampanje, koji zabranjuju političarima da uzimaju sredstva iz stranih država.

Dokument iz 2006. godine, pisan na arapskom, potpisao je Gaddafijev šef obavještajne službe Moussa Kussa.

Dokument se referira na “načelni sporazum da se pomogne kampanja kandidatu za predsjedničke izbore Nicolasu Sarkozyju, za sumu ekvivalentnu iznosu od 50 miliona eura”.

O kakvom je dokumentu riječ, za Al Jazeeru je u telefonskom javljanju objasnio direktor portala Mediapart, koji je sve otkrio.

Prema Edwyju Plenelu, riječ je o višemjesečnoj istrazi. Autentičnost dokumenta  je potvrdio posrednik u finansiranju Zijad Takedin.

“Autentičnost dokumenta koji smo objavili, potvrdili su specijalisti libijskog režima. Određeni detalji dokazuju njegovu autentičnost, datiranje dokumenta od Gaddafija, u Libiji. Istovremeno, pravo iznenađenje je da je protagonist te afere s kojim smo se susreli jučer, gospodin Takedin, koji ima  najviše za izgubiti, budući da je i sam kompromitiran u tim odnosima ilegalnog finansiranja – a on nam je potvrdio autentičnost dokumenta. Takedin nam je potvrdio, kao i njegovi odvjetnici da sve što piše u tom dokumentu, jest istina.”

Izvor: Al Jazeera i agencije