Gaddafijev sef krije stotine miliona

Novčići u sefu su iskovani u znak sjećanja na godišnjicu Gaddafijevog dolaska na vlast (AP)

U vrijeme kad Libija pati zbog teških ekonomskih problema, zlatnici i srebrni novčići iz Gaddafijevog vremena vrijedni 184 miliona dolara zaključani su u sefu u gradu Bayda na istoku zemlje, ali je do njih za sada teško doći.

Naime, dok lokalni zvaničnici nemaju šifru da otvore sef, suprotstavljena frakcija u Tripoliju je ne želi otkriti.

Guverner Centralne banke u istočnoj Libiji, Ali al-Hibri, rekao je za Wall Street Journal da je razmišljao o tome da otopi zlatne i srebrne novčiće kako bi osigurao toliko potreban novac.

Guverner pred sobom ima težak zadatak, kako otvoriti sef, za koji šifru ima druga vlada u Tripoliju, surovi neprijatelj vlastima u istočnom dijelu zemlje.

Međutim, oni ne žele reći koja je šifra jer se plaše da će novac završiti u finansiranju milicija.

Guverner banke u Baydi unajmio je stručnjake za otvaranje sefova, koji smatraju da mogu da otvoriti  gotovo pedeset godina stari sef.

Jedan od stručnjaka navodi da je potrebno probiti zaštitni zid bušenjem rupe od 50 centimetara, a zatim bi bravar specijalnim tehnikama” pokušao otvoriti vrata zaštićena petocifrenim kodom.

I ako bude uspio u namjeri da otvori sef, guverneru banke na putu stoji lokalno stanovništvo koje instistira da “skriveno blago” pripadne građanima Bayde.

Cijene nafte lome Libiju

Pad cijene nafte slomio je Libiju, zemlju bogatu “crnim zlatom”, a zemlja se suočava i sa političkim problemom jer se dvije rivalske vlade pokušavaju izboriti i međusobno, i sa ISIL-om.

Od kada je 2011. godine ubijen višedecenijski vladar Muammar Gaddafi, Libija se nalazi u rascjepu između dvije frakcije na suprotnim krajevima zemlje.

Proizvodnja nafte trenutno je manja od četvrtine od 1,6 miliona barela na dan, koliko se proizvodilo u Libiji tokom vladavine Muammara Gaddafija.

Zlatni i srebrni novčići iskovani su 1979. godine u znak sjećanja na 10-godišnjicu Gaddafijevog dolaska na vlast.

Jedna strana kovanice prikazuje tvrđavu sagrađenu u italijanskom kolonijalnom periodu u južnom gradu Sabhi gde je Gaddafi održao svoj prvi govor i najavio vlast nad zemljom. Druga strana prikazuje bistu Gaddafija koji nosi pukovničku kapu i vojnu uniformu.

“Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija” je ugravirano na zlatnim i srebrnim kovanicama teškim 16 i 28 grama.

Izvor: Agencije