Gaddafijev sin prvi put izveden pred sud

Saif al-Islam bi u Libiji mogao biti osuđen na smrtnu kaznu (Reuters)

Saif al-Islam, sin bivšeg libijskog vođe Muammara Gaddafija, izveden je u četvrtak na sud u Zintanu prvi put nakon hapšenja prije više od godinu dana u vezi s optužbama da je saradnjom s Međunarodnim kaznenim sudom (ICC) ugrozio sigurnost libijske države, prenosi Hina.

“Tereti ga se za saradnju s izaslanstvom ICC-a koje je optuženo da mu je predalo papire i druge stvari vezane uz sigurnost libijske države”, rekao je Taha Bara, glasnogovornik libijskog državnog tužilaštva.

Optužbe koje mu se stavljaju na teret dogodile su se 2012., kada je Saifa al-Islama posjetilo izaslanstvo ICC-a. Tada je bila uhapšena advokatica ICC-a, Australka Melinda Taylor i zadržana tri sedmice.

Ustvrdila je da je njezino hapšenje dokaz da Saif al-Islam neće imati pravo na pošteno suđenje u svojoj zemlji.

Pokušaj zastrašivanja

Neimenovani advokat ICC-a rekao je za Reuters da je izvođenje Gadafijeva sina pred sud u Zintanu pokušaj da se zastraši međunarodni sud.

Libija želi Saifu al-Islamu suditi sama i odbija izručiti ga ICC-u. U Libiji bi mogao biti osuđen na smrtnu kaznu dok je najviša kazna koju bi mu mogao dosuditi ICC zatvorska. Glasnogovornik ICC-a rekao je da sud nije bio obaviješten o ročištu u četvrtak i odbio je to komentirati.

Libija je angažirala stručnjake za ljudska prava koji bi ICC trebali uvjeriti da je libijsko pravosuđe sposobno provesti pošteno suđenje. Odluku treba donijeti ICC, a Libija je obećala poštovati je.

Advokat Ben Emmerson smatra da bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo nametnuti sankcije Libiji zbog očitog kršenja rezolucije Vijeća sigurnosti 1970. Ta rezolucija obavezuju Libiju na saradnju sa sudom.

Izvor: Agencije