Gafić privremeno otvorio Zemaljski muzej BiH

Svaki od više od 30 portreta predstavlja jednu neispričanu priču o Zemaljskom muzeju BiH (Anadolija)

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u ponedjeljak navečer je otvorena izložba fotografija Zijaha Gafića, koji je portretima predstavio radnike koje naziva “čuvarima”, jer od zatvaranja Muzeja, u oktobru 2012. godine, bez ikakvih naknada rade na očuvanju muzejske građe, javlja Anadolija.

Koncept je idejno osmislila Aida Kalender, a fotodokumentirao autor Gafić, međunarodno priznati fotograf.

Ujedno su obavljeni intervjui s radnicima, a cijeli proces trajao je više od šest mjeseci.

Izložbu je producirao tim organizacije Akcija, neprofitne organizacije za kulturu, koja zagovara sistemske promjene u sektoru kulture u Bosni i Hercegovini i promovira kulturu kao javno dobro.

Svaki od više od 30 portreta predstavlja jednog “čuvara”, jednu neispričanu priču o Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, o odgovornosti i ljubavi prema poslu i profesiji, o nekadašnjim, ali i današnjim uslovima rada u ovoj instituciji, borbi za preživljavanje te dvojbi između nade za bolje sutra i mirenja s nemogućnošću promjene stanja.

Akcija ‘Ja sam muzej’

Izloženi portreti i izjave radnika o tome kako se osjećaju i zašto uopće dolaze u muzej daju odgovore na pitanja ko su ljudi koji, uprkos tome što su njegova vrata zakovana od 2012. godine, svakodnevno dolaze u Zemaljski muzej i čuvaju zajedničko kulturno i historijsko blago Bosne i Hercegovine.

Autor izložbe je istakao da je u svakom problemu bitno ukazati na one koje taj problem najviše pogađa, a da je ova izložba upravo u tom kontekstu važna.

Aleksandar Brezar, jedan od organizatora izložbe, smatra da je ovaj događaj izuzetno važan i simboličan zbog činjenice da su vrata Zemaljskog muzeja zatvorena još od 4. oktobra 2012. godine i da se još uvijek čeka na rješavanje problema vezanog za status ove institucije.

Izložba u ponedjeljak navečer bila je svojevrsna najava velike građanske akcije za rješavanje pozicije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine pod nazivom “Ja sam Muzej”, koja se realizira u saradnji s partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini i podržali su je USAID i Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

Izložba će biti otvorena do 4. septembra, do kada je planirano da traje akcija “Ja sam Muzej”.

Zbog važnosti pitanja koje tretira, organizatori nisu štampali pozivnice, niti ulaznice za ovu izložbu, a Muzej je bio dupke pun građana, koji žele da se problem Zemaljskog muzeja kao institucije od općedruštvenog interesa efikasno riješi.

Višestruko nagrađivan

Ulaz na izložbu je iz ulice Franje Račkog, tako da je glavni ulaz u Zemaljski muzej i dalje zakovan daskama, koje simboliziraju paralizu ove institucije zbog neriješenog pravnog statusa.

Zijah Gafić je istaknuti bh. fotograf i dobitnik je najprestižnijih međunarodnih priznanja za fotografiju: Ian Perry – The Sunday Times Magazine, Grand Prix Discovery of the Year, Giacomelli Memorial Fund, Getty Images Grant for Editorial Photography i drugih.

Photo District News Magazine svrstao ga je među 30 najboljih fotografa svijeta.

Gafićev foto-esej o posljedicama rata u Bosni i Hercegovini objavljen je u knjizi Tales From Globalizing World, u izdanju Thames & Hudsona.

Autor je knjiga Troubled Islam i Quest for identity, a prvi je sa područja bivše Jugoslavije učestvovao na svjetski poznatom TED programu.

Izvor: Agencije