Galenika traži od države 40 miliona eura

Proizvodnja lijekova u srpskoj farmaceutskoj kompaniji Galenika biće ugrožena ako država ne obezbijedi dodatnih 40 miliona eura, tvrdi rukovodstvo Galenike.

U nekada najvećoj farmaceutskoj fabrici u Srbiji, kažu da ne mogu da se izbore sa dugovima iz prethodnog perioda i da im je pomoć države neophodna.

U međuvremenu, istražni tim kriminalističke policije nastavlja da istražuje poslovanje Galenike i zašto je ta državna kompanija nagomilala oko 170 miliona eura dugova.

“Više od trećine srpskog tržišta snabdevano je lekovima iz ove fabrike. Nekada 40 odsto medikamenata u rafovima apoteka bilo je iz Galenike”, izvještava Marko Subotić.

Strateški partner

Danas, je to učešće prepolovljeno, a rukovodstvo Galenike traži pomoć.

“Negde oko 43 miliona je potrebno da bi se stabilizovalo poslovanje i Galenika mogla iz tekućeg poslovanja da ostvaruje dobit”, tvrdi Živomir Novaković, direktor Galenike.

Galenika od države tražio po 10 miliona eura u svakom kvartalu da bi prevazišla situaciju u kojoj se nalazi i kako bi,  tvrdi njen direktor, već od sljedeće godine poslovala u plusu. Ako ne dobiju taj novac, u Galenici već znaju šta će se dogoditi.

“To znači ugrožavanje procesa proizvodnje Galenike, jer bez obrtnog kapitala vi ne možete da nabavite sirovine i repromaterijala od dobavljača kojima već dugujete određene iznose za isporučene sirovine i materijale, tako da ozbiljno se dovodi u problem i realizacija i programa i procesa proizvodnje u narednom periodu”, govori Novaković. 

U Galenici očekuju da, ako se ne pronađe strateški partner, onda Vlada izvrši dokapitalizaciju fabrike, za šta u ministarstvu finansija kažu da je preskupo i nemoguće.

“Dokapitalizacija fabrike i njen nesmetan rad značio bi da iz džepa svih građana platimo dug Galenike od 170 miliona eura i obezbedimo dodatnih minimum 80 miliona eura, kako bi Galenika mogla nesmetano da nastavi da radi i na taj način obezbedimo 250 miliona eura”, smatra Aleksandar Ljubić.

Problemi u Galenici počeli su 2009.godine kada je propala privatizacija, jer država nije željela da je proda ispod 200 miliona eura.

Četiri godine kasnije, dugovi Galenike su se približili toj sumi. Najviše se duguje dobavljačima repromaterijala i bankama.

S druge strane, Galenici duguju 110 miliona eura, a veledrogerije koje su od nje kupovale lijekove sada su u stečaju.

“Do tog problema su došli sami svojom krivicom, jer su davali po vrlo sumnjivim uslovima i bez adekvatnog obezbeđenja te lekove, što se u normalnim tržišnim uslovima ne radi, i to jeste predmet istraživanja policije i tužilaštva, da se vidi kome i kako su davani lekovi na uslovno rečeno veresiju”, govori Katarina Preradović.

Prije mjesec dana istražni tim kriminalističke policije ušao je u Galeniku gdje provjerava da li je bilo zloupotreba u poslovanju fabrike. Policija je i prije dvije godine bila u Galenici, ali istraga nije dala rezultate.

Veliki broj zaposlenih

Jedan od izlazaka iz situacije u kojoj se nalazi u Galenici vide u pronalasku strateškog partnera.

Tender je otvoren, i već do kraja sljedećeg mjeseca biće poznato da li je pronađen strateški partner za ovu farmaceutsku kuću.

Osim problema sa dugovanjima, Galeniku muči i veliki broj zaposlenih. Skoro 1000 ljudi je višak u toj farmaceutskoj kući, a rukovodstvo se nada da će socijalni program od 300 eura po godini staža, koji su ponudili pomoći da se taj problem riješi. 

Izvor: Al Jazeera