Gallup: Sarkassian vodi sa 58 posto glasova

Glasač na jednom od glasačkih mjesta u Armeniji čita izborne liste (Reuters)

Aktuelni armenski predsjednik Serge Sarkassian, prema izlaznim anketama, dobio je 58 posto glasova birača na predsjedničkim izborima održanim u ponedjeljak i tako skoro osigurao drugi petogodišnji mandat.

Izlazna anketa koju je proveo institut Gallup pokazala je da Sarkassian ima veliku prednost, jer glavni protukandidat Raffi Hovanissian ne dobija više od 32 posto glasova.

Bivši premijer Armenije Hrant Bagratian i bivši sovjetski disident Parui Hairikian, koji je 31. januara ranjen metkom u rame tokom predizborne kampanje, dobijaju po tri posto glasova birača.

Ispit demokratije

Izbore u ponedjeljak nadgledalo je 600 stranih posmatrača, jer ih smatraju ispitom demokratije u toj bivšoj sovjetskoj republici nakon teških sukoba tokom prijašnjih predsjedničkih izbora 2008.

Sargsyanovu pobjedu 2008. godine opozicija je proglasila namještenom i pokrenula proteste, koji su prerasli u sukobe sa deset žrtava.

Parlamentarne izbore 2012. godine, na kojima je pobijedila Sarkassianova Republikanska stranka, posmatrači OSCE-a ocijenili su nedovoljno demokratskim.

Izvor: Agencije