Garbo, lažov koji je promijenio tok historije

Danas se obilježava 71. godišnjica od Dana D i iskrcavanja u Normandiji, događaja koji je označio početak kraja Drugog svjetskog rata. No, Dan D možda se nikad ne bi dogodio da nije bilo jednog odlučnog Španca, koji je vješto lagao i špijunirao.

Reporterka Al Jazeere Virginia Lopez posjetila je njegovu porodicu u malom priobalnom gradiću u Venecueli.

Teško je zamisliti da je ovaj skromni, proćelavi čovjek bio špijun pod kodnim imenom Garbo. Ipak, Španac Juan Pujol bio je dvostruki špijun. To je čovjek kojem se pripisuje nadmudrivanje nacista i zasluga za početak kraja Drugog svjetskog rata.

O njegovom karakteru najbolje govori činjenica o umirovljenu u malom venecuelanskom priobalnom gradiću Choroni, te činjenica da niko, pa ni njegova djeca, nisu znala njegovu tajnu. Ipak, oni ga znaju iz sasvim druge perspektive.

„Bio je najbolji tata na svijetu. Bio je nevjerovatno iskren. U našoj kući ne samo da je bilo zabranjeno lagati, nego niko nikoga nije smio nazvati lažovom. Mogli ste reći da je neko slagao, ali ne i da je lažov”, kaže Garbov sin Carlos Pujol.

Mreža fiktivnih agenata

Garbu su bile potrebne godine za stjecanje njemačkog povjerenja kako bi postao njihov agent. Sjedište mu je bilo u Lisabonu, a ne u Londonu, kako su nacisti vjerovali. 

Pujol je godinama slao lažne izvještaje, a izmislio je čak i mrežu saradnika i fiktivnih agenata. Ipak, najveći uspjeh bila je operacija ‘Hrabrost’, kada je uvjerio naciste da će se saveznici iskrcati u Pas de Calais umjesto nešto južnije  – u Normandiji.

Američki pisac Bill Hamilton, koji je također starost odlučio proživjeti u Choroniju, istražuje Garbov život i njegovu nevjerovatnu sposobnost uvjerljivog laganja.

„Smatram ga romantikom ili sanjarom. Zamislite samo 27 različitih ličnosti koje je izmislio, ljudi koji su navodno živjeli u Engleskoj, Kanadi ili Indiji. Izmislio je kompletne biografije. Kao da čitate roman iz viktorijanskog doba”, objašnjava Hamilton.

Premda je Juan Pujol promijenio tok savremene povijesti, njegovo djelo ostalo je gotovo nezamijećeno. Sve do trenutka kada je britanski historičar i novinar Nigel West 1982. otkrio da se Pujol nalazi u Choroniju.

Više u videosnimku…