Gašenjem Rafinerije nafte gasi se i Sisak

I posljednji strojevi u sisačkoj Rafineriji nafte polako se gase. Više se ništa ne proizvodi, iako vlasnik rafinerije, kompanija INA, još uvijek nije službeno odlučila o njenoj budućnosti. Ukoliko Rafinerija prestane s radom, u Sisku će se ugasiti i posljednjih proizvodni div.

Na posao u Rafineriju Sabahudin Gašić dolazi već dvadesetak godina. I do mirovine će, nada se, iako je situacija u pogonu daleko od dobre.

“Plana prerade nema, financijskih sredstava za održavanje pogona nema… Znači, plan za ovu godinu je nula kuna, nula tona prerade, to se nikada do sada nije dogodilo”, kaže Gašić, zaposlenik Rafinerije nafte u Sisku.

Slični problemi već su zatvorili stotinjak gradskih tvornica i obrta, a u nekad velikim pogonima, poput Željezare, ostalo je stotinjak zaposlenih.

“Posljednih godina, gašenjem samo nekoliko velikih tvrtki, bez posla je u Sisku ostalo najmanje 1.500 ljudi. Neohrabrujuće za privatnike, jer u nekada industrijskom centru danas je najveći poslodavac Gradska bolnica, koja zapošljeva 1.200 stanovnika Siska”, javlja iz ovog grada reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Grad koji umire

Svaki šesti radnosposobni je nezaposlen u gradu s oko 40.000 stanovnika. Brojni poslovni prostori u središtu grada zjape prazni. Sisak je grad koji umire, kažu oni koji o njemu pišu.

“Mi Siščani znamo reći da smo devedesete imali više zaposlenih nego što sada imamo stanovnika. Zahvaljujući tome što smo mi mirni i tihi ljudi, Sisak je još uvijek miran, ali stanje nije dobro”, kaže Mate Piškor, novinar Jutarnjeg lista.

U Sisku se rađa sedam puta manje djece nego prije 30 godina. No, gradske vlasti tvrde, uprkos svim pokazateljima, kako situacija u gradu nije toliko loša.

“Rekla bih da je Sisak daleko od mrtvog, ili grada slučaja”, kaže Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska.

U planu su, nakon 20 godina, tri investicije vrijedne 70 miliona eura  – plinara, tvornice betona i toplinske i električne energije na biomasu.

“Očekujem da će se u 2016. godini generirati najmanje 200 radnih mjesta. Manjak posla koji je bio posljednjih godina se prilično dobro kompenzira s blizinom Zagreba, veliki broj Siščana radi u Zagrebu”, rekla je gradonačelnica Siska.

No, za mnoge to nije pozitvna stvar.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera