Gasi se Radio Subotica, glas nacionalnih manjina

Među brojnim medijima u Srbiji koji se nisu uspjeli privatizirati je i Radio Subotica. Zaposleni su dobili otpremnine i napustili posao, a desetak najupornijih i dalje pokušava održati program koji je bio jedan od simbola informiranja manjinskih nacionalnih zajednica.

Uvodna špica još je u eteru zahvaljujući grupi entuzijasta. Radio Subotica emitirao je program na pet jezika. Sada se gasi. Zbog toga stižu kritike od susjedne Hrvatske, jer je to bio jedini medij koji je emitirao program na hrvatskom jeziku. Poruka je – Srbija mora naći način da finansira manjinske medije.

“Ili preko nekih samostalnih produkcija na nekoj drugoj frekvenciji, ili osnivanja nekih udruga, ili nekog osnivanja nekog radija unutar zajednice. Inače, treba imati u vidu da država više ne financira informiranje, a ovakvi programi ne mogu ostati na taj način da se financiraju putem projekata”, rekla je Ivana Petrekanić iz hrvatske redakcije.

Zaposleni dobili otpremnine

Osim hrvatskog i srpskog, Radio Subotica imao je program na mađarskom, njemačkom i bunjevačkom jeziku. Pojedini novinari smatraju da političke partije nisu imale interesa spasiti tu kuću, jer kažu da je postojala mogućnost da se taj medij izuzme iz procesa privatizacije.

“Političke stranke imaju svoje partijske medijske kuće, preko kojih oni imaju svoju partijsku propagandu, pa nikome nije bilo u interesu da se ova kuća spasi. Nije samo Radio Subotica u pitanju, jer ima više programa na mađarskom jeziku u Vojvodini koji su se ugasili i koji se gase”, kazala je Imre Tot iz mađarske redakcije.

Formalno, Radio Subotica više nema zaposlenih. Svih 37 radnika je dobilo otpremnine, a desetak njih radi na privremeni ugovor, finansirajući se od ostataka novca koji su uštedjeli u protekle dvije godine. Drugih izvora više nema.

“Nema sugestije, jer se niko nije interesovao za našu poziciju. Moj princip je bio da se ponašam ovde kao stečajni upravnik, jer sam došao da budem direktor i da vodim poslovanje kuće. Mislim da sam poslednji koji ima pravo i poslednji sam iz emotivnih razloga koji će reći – zaustavljamo program, zaključavamo, stavljamo ključ ispod otirača i odlazimo”, navodi Ljubiša Stepanović, direktor Radija Subotica.

Teško protiv pritisaka

Subotički novinari kažu da je sve teže odoljeti i političkim pritiscima.

“Ovde su novinari koliko-toliko imali svoju samostalnost. I pored nekih političkih uticaja, oni se nisu baš toliko osećali. Političkih pritisaka otvorenih nije bilo, ali mislim da će samostalni manjinski mediji biti pod velikim uticajem političkih elita”, rekla je Vesela Laoš, novinarka RFE-a.

“Osim novinara, iznalaženje novog modela informisanja očekuju i brojni građani Subotice, kojima mediji na maternjem jeziku znače mnogo više od običnog sredstva informisanja”, javlja iz Subotice reporter Al Jazeere Nebojša Grabež.

Izvor: Al Jazeera