Gastarbajteri u centrima za beskućnike

Decembarske hladnoće stigle su u Berlin. Prihvatilište za beskućnike “Haleluja” ispunjeno je do posljednjeg mjesta. Pod rukovodstvom Evangelističke crkve, ovo prihvatilište obilježava drugu godinu rada.

“Ovaj projekat naišao je na veliko odobravanje. Uspješno radimo i naši gosti su vrlo sretni sa uslovima koje im pružamo. Čujem kako hvale prostranost i prozračnost prihvatilišta”, kaže Karen Holzinger, menadžerica prihvatilišta.

Među beskućnicima u ovom prihvatilištu nalaze se i Nijemci koji su ostali bez posla, usljed dolaska jeftinije radne snage iz istočne Evrope.

“Ovo je već treća godina kako živim na ulici. Posljednjih 12 godina radio sam u Holandiji. Međutim, ja kao Nijemac postao sam preskup.

Otvorena vrata za sve

Umjesto mene i drugih Nijemaca, zaposlili su radnike iz Rumunije koji rade za sedam eura po satu. Mi smo zarađivali 11”, priča Peter Zuber, domaći beskućnik.

Ironija je da radnici iz istočne Evrope, koji rade za manje novca od domaćeg stanovništva, ipak čine većinu gostiju u ovom prihvatilištu, tačnije dvije trećine.

Iako je crkva pokrenula ovo prihvatilište kako bi pomogla, prije svega, Nijemcima koji su ostali na ulici, vrata su otvorena za sve ljude u nevolji.

Najviše beskućnika porijeklom je iz Poljske, baltičkih zemalja, te Rumunije i Bugarske. Većina je stigla u Njemačku u potrazi za poslom.

Pojedinci su u tome i uspjeli, ali nisu uspjeli odoljeti životnim iskušenjima koje pruža bolji život.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera