Gates poziva Trumpa da nadahne SAD poput Kennedyja

Fondacija Gates počela je izdvajati novac za vakcine u junu (Arhiva)

Suosnivač Microsofta i filantrop Bill Gates pozvao je novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da upotrijebi stimulativan diskurs koji će nadahnuti i potaknuti Sjedinjene Države onako kako ih je nekada nadahnuo John F. Kennedy u vrijeme američkog osvajanja svemira. 

“Smatram da bi na jednak način na koji je predsjednik Kennedy govorio o američkoj svemirskoj misiji, u čemu ga je podržala cijela zemlja, trebalo uputiti poticajnu poruku naciji kojom bi se pokazalo da će Trumpova administracija pokrenuti stvari u segmentu obrazovanja ili zaustaviti širenje epidemija (…), pritom odbacujući regulatorne prepreke… te od SAD-a napraviti lidera inovacije”, rekao je Gates za CNBC. 

On će sa grupom poznatih poduzetnika uložiti milijardu dolara u fond koji će služiti poticanju na čiste tehnologije i borbu s klimatskim promjenama.

Gates je pokrenuo fondaciju Breakthrough Energy Ventures zajedno s multimilijarderima Markom Zuckerbergom, vlasnikom Facebooka, čelnikom Amazona Jeffom Bezosom i prvim čovjekom Alibabe Jackom Maom.

Fondacija će finansirati razvoj novih energija i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Ulaganje superbogatih

Ovo je prvo veće ulaganje koalicije superbogatih poduzetnika osnovane u decembru 2015. s ciljem istraživanja i razvoja čiste tehnologije.

Gates je rekao i da je nedavno prvi put telefonom razgovarao sa Donaldom Trumpom te istakao da imaju “puno zajedničkih prijatelja”. 

Prema pisanju New York Timesa, Trump bi u srijedu u New Yorku trebao primiti Bezosa, vlasnika Applea Tima Cooka, čelnika Alphabeta Satyju Nadellu i Elona Muska iz Tesle i SpaceX-a.

Izvor: Agencije