Gatesa optužuju da pogoduje korporacijama

Dobrotvorna fondacija milijardera Billa Gatesa suočava se s ozbiljnim kritikama. Britanska nevladina organizacija optužila je fondaciju koju Gates vodi sa svojom suprugom, da pogoduje korporativnim interesima.

Bill Gates već je godinama najbogatiji čovjek na svijetu. Ranije je najavio da će donirati veći dio svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Njegova fondacija, čija se vrijednost procjenjuje na više od 50 milijardi dolara i koju vode njegova supruga i investitor Warren Buffett, uspješno vodi borbu protiv bolesti kao što su malarija, tuberkuloza i AIDS u zemljama u razvoju.

‘Sve završava u okviru Fondacije’

Ali dok se moćni Gatesovi prijatelji okupljaju u Davosu, aktivisti upozoravaju da je njegova fondacija previše ojačala i da više nije dobrotvorna kako svjetski lideri tvrde.

Studija organizacije “Global Justice Now” predstavila je Fondaciju Gates kao nastojanje korporativne Amerike da zaradi na Africi te je dovela u pitanje njezinu efikasnost.

“U nekim slučajevima organizacija koju financira Fondacija Gates obavi studiju, a onda mediji i novinari koje fondacija također financira objave da je riječ o uspješnom i korisnom projektu, nakon čega nevladina organizacija koju kontrolira Fondacija Gates implementira taj isti projekat. Dakle, sve se završava u okviru same Fondacije”, objašnjava Polly Jones iz organizacije “Global Justice Now”.

Jedna od kritika tiče se stava da privatno financiranje može riješiti probleme zemalja u razvoju.

Organizacije od siromašnih poljoprivrednika koje pritišću dugovi traže da koriste kemikalije i gnojivo koje proizvode firme u vlasništvu Fondacije Gates.

Inicijative privatnog financiranja, poput bolničkog projekta u Lesotu koji je financirala fondacija Bila Gatesa, predmet su kritike jer isplate po zajmovima koje ta mala afrička država mora izmiriti iznose polovinu njezinog zdravstvenog proračuna.

Neki stručnjaci već neko vrijeme upozoravaju da isključivi fokus na bolesti za koje većina ljudi zna i koje pune naslovne stranice svjetskih medija, uveliko potkopava šira nastojanja afričkih vlada da smanje siromaštvo koje uzrokuje te bolesti.

Fondacija Gates: Golem napredak

“Nisu zainteresirani za integrirano jačanje zdravstvenih sustava. Ono na čemu inzistiraju je pružanje specifičnih intervencija. Ali nisu razmotrili dugoročne zahtjeve u pogledu održivosti i drugih intervencija u zdravstvu koje su vrlo bitne za sve dijelove Afrike”, kaže David McCoy sa sveučilišta Queen Mary u Londonu.

U reakciji Fondacije Gates na izvještaj, stoji: “Privatni sektor ima pristup inovacijama u znanosti, medicini i tehnologiji koje spašavaju živote. Smatramo da je uloga filantropije da riskira gdje drugi ne smiju ili ne žele. Pozitivno je to što smo zajedničkim radom na tom polju napravili golem napredak”.

Oni koji podržavaju rad Fondacije tvrde da ona zaobilazi korumpirane vlade i ostvaruje rezultate bez angažmana birokracije Ujedinjenih naroda.

Ipak, kritičari Bila Gatesa smatraju da jedna fondacija koja ima više novca nego sve afričke države zajedno ne bi smjela imati toliku moć i utjecaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije