Gaza: Četvero mrtvih u eksploziji zaostale granate

UN upozorava da najmanje 7.000 zaostalih mina prijeti u Pojasu Gaze (EPA)

Najmanje četiri osobe su poginule, a 30-ak je ranjeno u eksploziji koju je izazvala izraelska bomba zaostala iz prošlogodišnjih napada u gradu Rafahu, u Pojasu Gaze.

Prema pisanju tamošnjih medija, navodno su žrtve članovi iste obitelji.

Mediji su prenijeli da je riječ o obitelji Abu Nikra, a žrtve su u dobi od 18 do 38 godina.

“Palestinski radnici pomagali su obitelji na uklanjanju ruševina na dijelu njihove kuće, koju je oštetila izraelska raketa u ljeto 2014. godine, kada je bomba eksplodirala”, izvijestio je glasnogovornik Ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf al-Qidra.

Potvrdio je kako je projektil navodno pao u napadu koje su prošle godine pokrenule izraelske snage, ali nije eksplodirao.

Palestinski medicinski izvori rekli su za Jerusalem Post da su ozlijeđenih prevezeni u obližnju bolnicu u Rafahu.

Najmanje njih 10 zadobilo je teške ozljede opasne po život.

Prijeti 7.000 zaostalih granata

Samo u tom gradu, koji se nalazi na jugu Pojasa Gaze, prošle je godine poginulo između 135 i 200 civila, navodi se u izvješću Amnesty Internationala pod nazivom “Crni petak: Pokolj u Rafahu”.

Ujedinjeni narodi su početkom godine upozorili kako se najmanje 7.000 neeksplodiranih granata, zaostalih iz prošlogodišnjih izraelskih napada, nalazi zakopano u ruševinama u Pojasu Gaze.

“Prisutnost tih eksplozivnih naprava ugrožava živote i fizički integritet stanovništva, ometa hitne humanitarne intervencije i napore na obnovi kuća te onemogućava gospodarsku aktivnost i povratak interno raseljenih osoba”, navodi se u UN-ovom izvješću.

Izvor: Agencije