Gaza: Hiljade ranjenih bez ljekarske pomoći

Više od 11.600 Palestinaca ranjeno je u prošlogodišnjim napadima Izraela na Gazu. Mnogi su ostali trajno nepokretni i teško dolaze do potrebne medicinske pomoći.

Svake sedmice u dom Ibrahima Mutevadija dolazi medicinska ekipa koja se brine o njegovom liječenju.

Ibrahim je teško ranjen u posljednjom izraelskom ratu protiv Gaze, te mu je amputirana noga.

“Mnogo mi pomaže dolazak medicinske ekipe u moju kuću. Dolazi i ljekar koji se raspituje o mom stanju. Osigurali su mi svu neophodnu medicinsku pomoć”, kaže Ibrahim.

Mnogo je onih u Pojasu Gaze koji poput Ibrahima trebaju stalnu pomoć i liječenje.  Kako bi se suočili sa posljedicama gubitka dijelova tijela, neophodna su stručna rehabilitacijska savjetovališta.

“Trudimo se da im pomognemo prevazići teško stanje u kojem se nalaze, ali naši resursi su ograničeni”, ističe Ala Alfar, lokalna koordinatorica.

Hiljade trajnih invalida

“Više od deset mjeseci od okončanja izraelskog napada na Pojas Gaze, nekoliko hiljada palestinskih ranjenika i dalje nema dostupnu medicinsku pomoć. Posebno su pogođeni ranjenici kojima su amputirani dijelovi tijela. Nedostatak medicinske pomoći prouzrokovan je izraelskom blokadom Pojasa Gaze, te sve težom humanitarnom situacijom”, izvještava iz Gaze Hiba Akilah, reporterka Al Jazeere.

Prema palestinskim izvorima, posljednja tri izraelska napada iza sebe su ostavila više od 23.000 ranjenih. Nekoliko hiljada je trajnih invalida sa amputiranim dijelovima tijela, a većina ranjenih živi u graničnim, teško dostupnim područjima Gaze.

Ovakva situacija potaknula je humanitarnu organizaciju Al-Salameh da pokrene akciju kućnih posjeta ranjenicima.

“Osim pružanja neophodne medicinske pomoći, ovaj projekt obuhvata i uređenje područja u bližem okruženju ranjenika. Prilagođavamo pristupne prilaze i uređujemo unutrašnjost njihovih domova. Cilj je olakšati njihovo kretanje”, kaže Mohamed Doweimeh, direktor ove organizacije.

Veliki napori ulažu se u liječenje i rehabilitaciju ranjenika. Najveću prepreku i dalje predstavlja nedostatak novca za  ovakve projekte.

Izvor: Al Jazeera