Gaza obilježava 25. godišnjicu Hamasa

Više od 100.000 Palestinaca okupilo se u Gazi na skupu obilježavanja 25. godišnjice Hamasa na kojem će govoriti i lider ovog pokreta koji je prvi put posjetio Pojas Gaze.

Khaled Meshaal, Hamasov vođa u egzilu, došao je u Gazu u petak, a njegov govor bio je glavni događaj ovog skupa.

Meshaal je došao na skup sa svojim zamjenikom Mussom Abu Marzoukom i Hamasovim premijerom u Gazi Ismailom Haniyom.

Izjavio je da nikada neće priznati Izrael, istaknuvši da njegova grupa nikada neće odustati od zahtjeva za cjelokupnim izraelskim teritorijem.

“Palestina je naša od rijeke do mora i od juga do sjevera. Nema ustupanja ni milimetra naše zemlje”, poručio je Meshaal na skupu u Gazi koji je označio vrhunac njegove trodnevne posjete.

“Nikada nećemo priznati legitimitet izraelske okupacije i stoga nema legitimiteta za Izrael”, dodao je. Također se zakleo da će osloboditi Palestince iz izraelskih zatvora, dajući do znanja da će pokušati oteti što je više moguće izraelskih vojnika kako bi imali “valutu za cjenkanje”.

Okupljenima se ranije obratio maskirani glasnogovornik Brigade Ezzedine al-Qassam, vojnog krila Hamasa.

“Mi koristimo samo 10 posto naših kapaciteta u borbi”, rekao je on.

“Ako povećate svoje napade, i mi ćemo. Mi ćemo odsjeći ruku koja se produžava u agresiji na naše ljude i vođe”, poručio je Izraelu.

Pojačano osiguranje

Meshaal (56), koji na Palestinske teritorije dolazi nakon 37 godina, a prvi put je u posjeti Pojasu Gaze, bio je dirnut do suza u petak kada je stigao u Gazu gdje su ga dočekali oduševljeni Palestinci mašući zastavama.

Njegova posjeta dešava se samo dvije sedmice nakon osmodnevnog sukoba Izraela i Hamasa u kojem su poginula 174 Palestinca i šest Izraelaca, a koje se završilo primirjem dogovorenim u Egiptu.

Na ulicama Gaze primjetno je pojačano osiguranje a sve obližnje ceste su zatvorene.

Deseci maskiranih članova Hamasovog vojnog krila nalaze se na krovovima okolnih objekata.

Dvije velike prazne stolice postavljene su na binu kao podsjećanje na Hamasovog osnivača Sheikha Ahmeda Yassina, koji je ubijen 2004. godine, te na vojnog vođu Ahmeda Jabarija, ubijenog u novembru ove godine.  

Učešće Fataha

Između stolica je postavljen model rakete M75 kojima su gađani izraelski gradovi u sukobima prošlog mjeseca.

“Izrael je sigurno bijesan sada kada gleda pobjedu Gaze”, rekao je Palestinac Abu Waleed (52) koji je bio na dočeku Hamasovog lidera u petak.

Međutim, izraelski mediji su uglavnom ignorirali Meshaalovu posjetu Gazi.

Očekuje se da će skupu u subotu prisustvovati i lokalni lideri Fataha, što će biti prvi put od 2007. da su članovi pokreta koji vodi predsjednik Mahmoud Abbas uzeli učešće u takvim događajima.

Izvor: Al Jazeera i agencije