Gaza: Protest djece zbog hapšenja i torture

Medhun: Maloljetnici u izraelskim zatvorima su lišeni svih prava i žrtve su zlostavljanja, mučenja glađu i nemaju medicinsku usluge (Anadolija)

Nekoliko stotina palestinske djece u nedjelju se okupilo ispred zgrade Ujedinjenih naroda u Gazi kako bi prosvjedovali protiv operacija izraelskih snaga sigurnosti koje neosnovano uhićuju i provode torturu nad njihovim obiteljima.

Palestinski mališani pozivaju palestinske resorne vlasti da se suprotstave izraelskim hapšenjima Palestinaca i učine konkretne pomake kako bi narod Palestine bio slobodan i siguran na svojoj zemlji.

“Izraelske snage sve više uhićuju i palestinsku djecu. Kao i djeca u ostatku svijeta, mi želimo živjeti u slobodi i miru”, kazao je jedan od mališana Mohammed Ebu Sisi.

Istovremeno, vršitelj dužnosti palestinskog ministra za pitanje zarobljenika, Bahauddin al-Medhun, izjavio je da izraelske snage u pritvoru drže petero palestinske djece koja su ranjena prilikom uhićenja.

Uhapšeno najmanje 800 maloljetnika

“Maloljetnici u izraelskim zatvorima su lišeni svih prava i žrtve su zlostavljanja, mučenja glađu i nemaju medicinsku usluge. U zatvorima borave zajedno s izraelskim osuđenicima”, tvrdi Medhun.

Medhun je pozvao sve nadležne međunarodne organizacije da izvrše pritisak na Izrael kako bi se oslobodili neosnovano uhićeni Palestinci, posebno maloljetnici te da izraelske snage sigurnosti okončaju takva uhićenja.

Unija palestinskih zarobljenika je objavila da su izraelske snage od početka listopada uhitile najmanje 800 palestinskih maloljetnika uzrasta od 11 do 14 godina.

Prema podacima Unije, u izraelskim zatvorima se trenutačno nalazi 6.500 Palestinaca.

Izvor: Agencije