Gaza trpi zbog nesloge Fataha i Hamasa

Prošla je godina od kada su Hamas i Fatah formirali palestinsku Vladu nacionalnog jedinstva. Ali, dvije strane još nemaju zajednički stav u vezi s Izraelom, a zbog njihovih sporova najvišu cijenu plaća stanovništvo.

Ibrahim Khelleh ponosan je na ono što radi. Kontrolira saobraćaj na prometnoj raskrsnici u gradu Gazi… Gotovo nikad nije uzeo slobodan dan. Ali, već nekoliko mjeseci dobija tek dio plate i nije jedini.

Oko 40.000 radnika koje zapošljava Hamas u istoj je situaciji, uprkos obećanjima Vlade jedinstva, koju čine stranka Fatah predsjednika Mahmouda Abbasa i političko krilo Hamasa.

“Predsjednik Abbas stalno nam nešto obećava. Ali, već smo preživjeli tri sukoba s Izraelom. A sada nas čak ni ne plaćaju za posao koji obavljamo. Abbas bi trebao imati milosti”, kaže Khelleh.

Izraelska blokada

“Prošla je godina od kada su Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, i Fatah, koji upravlja palestinskom administracijom na okupiranoj Zapadnoj obali, formirali Vladu nacionalnog jedinstva. Ali, od tada nisu uspjeli ostaviti po strani nesuglasice, niti riješiti brojne probleme s kojima se Palestinci suočavaju”, izvještava iz Gaze Imtiaz Tyab, reporter Al Jazeere.

Samo u Gazi više od 100.000 ljudi je bez krova nad glavom od prošlogodišnjeg sukoba između Hamasa i Izraela.

Izraelska Vlada nastavlja blokadu priobalnog područja i dozvolila je dopremanje tek malog dijela materijala potrebnih za obnovu.

U međuvremenu se odnos Hamasa i susjednog Egipta nastavlja pogoršavati zbog navodnih veza Hamasa sa zabranjenom organizacijom Muslimanska braća, što je dovelo do zatvaranja graničnog prelaza Rafah.

“Nažalost, Hamas ne sarađuje s nama. Frustrirani smo zbog toga, jer se time nanosi šteta palestinskoj borbi, a od tih podjela koristi ima jedino izraelska okupacija”, ocijenio je Fayez Abu Aitha, glasnogovornik Fataha.

Pokušaj pomirenja

Nedavno su predstavnici Katara, Turske, Ujedinjenih naroda i Evropske unije posjetili Gazu, kao dio pokušaja da pomire Hamas i Fatah. Ali, čini se da niko nema dovoljno utjecaja da to i postigne.

“Smatram da je trenutno potrebna intervencija treće strane, intervencija Saudijske Arabije ili nekog drugog ko može posredovati u sklapanju novog sporazuma između Hamasa i Fataha, ili okupiti suprotstavljene strane i uvjeriti ih da realiziraju posljednji sporazum potpisan u Gazi”, ističe Mukhaimar Abusada, politički analitičar.

Ali, svi dosadašnji pokušaji su propali. A malo je naznaka da će se život onih koji su se našli usred političkog rivalstva između Hamasa i Fataha poboljšati.

Izvor: Al Jazeera