Oglasi

Gaza: U izraelskom napadu ubijeni Palestinci

Najmanje četiri Palestinca poginula, a 25 ranjena nakon što je izraelska vojska odgovorila na raniji napad.
Najmanje pet povrijeđenih osoba, među kojima su i djeca, u kritičnom su stanjuReuters

Najmanje četiri Palestinaca su poginula, a 25 ih je ranjeno u sukobima sa izraelskom vojskom u blizini Gaze, nakon napada na izraelske vojnike koji su bili u patroli na graničnom području, rekli su palestinski medicinski izbori i svjedoci.

Najmanje pet povrijeđenih osoba, među kojima su i djeca, u kritičnom su stanju, rekli su medicinski izvori.

Lokalni stanovnici tvrde da su izraelske tenkovske granate pogodile ljude koji su se vraćali sa sahrane istočno od grada Gaze.

Kako kaže jedan svjedok, među ubijenima je bio i 18-godišnji mladić.

"Ciljanje civila je opasna eskalacija koja se ne može tolerirati. Otpor ima puno pravo da odgovori na izraelske zločine", rekao je glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum.

Napad na vojnike

Kako tvrde izraelski izvori, vojska je otvorila tenkovsku vatru i pogodila naseljeno područje nakon što su palestinski borci ispaliti protivtenkovske rakete na izraelsku graničnu patrolu.

Izraelska vojska je potvrdila da su njene trupe uz granicu gađane raketama.

„Protivtenkovske rakete ispaljene su na izraelske vojnike tokom rutinske patrole u sjevernoj Gazi. Oni su odgovorili na paljbu“, rekla je glasnogovornica vojske.

Vojni izvori su rekli da su tri vojnika ranjena, dvojica teško, dok je vojna radio stanica izvijestila da je njihovo vozilo dignuto u zrak. Vojska još nije potvrdila ove navode.

Odgovornost za napad preuzelo je oružano krilo PFLP-a (Narodni front za oslobođenje Palestine), dodavši da su njihovi borci ispalili dvije protivtenkovske rakete na izraelske vojnike.

Povećane tenzije

U drugom, odvojenom incidentu  jedna osoba je ranjena u zračnom napadu Izraela u gradu Khan Younisu.

Sukobi se dešavaju u periodu povećanih tenzija na granici Izraela i Gaze.

U četvrtak je ranjen izraelski vojnik istočno od Khan Yunisa u napadu za koji je odgovornost preuzelo oružano krilo Hamasa, nekoliko sati nakon što je ubijen palestinski tinejdžer u istom području.

Izvor: Al Jazeera i agencije