Gazprom smanjio isporuke plina zemljama EU

Ugovori Gazproma i evropskih kompanija predviđaju određenu fleksibilnost u ovakvim situacijama (AFP)

Ruski naftni div Gazprom je smanjio isporuke plina zemljama Evropske unije (EU), zbog povećanih potreba Rusije uslijed oštre zime, ali zemlje EU bi trebale izdržati barem mjesec dana na vlastitim kapacitetima, objavila je u petak Evropska komisija (EK).

Pogođeno je osam evropskih zemalja: Poljska, Slovačka, Austrija, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Grčka i Italija, sapopćila je glasnogovornica EK-a za energetiku Marlene Holzner.

“Sve su navedene zemlje dale do znanja da stanje nije alarmantno”, dodala je ona.

Isporuke Italiji su smanjene 24 posto, a Austriji 30 posto.

Rusija je smanjenje isporuka objasnila velikom hladnoćom u zemlji.

Italija iz Rusije uvozi 30 posto svojih potreba za plinom.

Rusija je smanjenje isporuka objasnila velikom hladnoćom u zemlji, dodavši da “ugovori Gazproma i evropskih kompanija predviđaju određenu fleksibilnost” u ovakvim situacijama.

Ukrajina mora posjedovati 34 posto vlasništva u tročlanom konzorciju za transport gasa, zajedno s Rusijom i EU, izjavio je predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič za njemački dnevnik Zedeutsche Zeitung.

Ukrajina traži trećinu

On je tako potvrdio informacije iz domaćih glasila da u tročlanom konzorciju na kojem zvanični Kijev insistira Ukrajini mora pripasti 34 posto, dok bi Gazprom i evropske kompanije imale udio od po 33 posto.


Viktor Janukovič [Getty]

Janukovič je podsjetio da je gasovodima neophodna modernizacija, čije troškove eksperti procjenjuju na pet do sedam milijardi dolara u periodu od pet do sedam godina.

On je naglasio da pregovori o najmu gasovoda nikada nisu vođeni, jer Ukrajina ne želi izgubiti poziciju tranzitne zemlje, zahvaljujući kojoj ostvaruje značajne budžetske prihode.

Ukrajina i Rusija vode maratonske pregovore oko cijene gasa, koju Kijev smatra nepravednom.

U zamjenu za korekciju cijene, Rusija nastoji dobiti pristup u upravljajnju ukrajinskim gasovodima.

Vlasti u Kijevu i Moskvi ne isključuju da bi na pregovorima mogli dogovoriti osnivanje konzoricija, ali konkretan model još nije zacrtan.

Ukrajinski ministar za energetiku Jurij Bojko je ranije rekao da je tročlani konzorcij osnovni model, pri čemu Kijev smatra da bi se morao bazirati na dva principa – garantiranim količinama tranzita gasa za Evropu i privlačenje investicija od evropskih međunarodnih finansijskih organizacija za modernizaciju gasovoda.

Izvor: Agencije