Gazprom vraća milijardu eura Evropljanima

Sjedište Gazproma u Moskvi (AFP)

Ruski energetski div Gazprom platit će evropskim klijentima blizu milijardu eura u sklopu sporazuma o smanjenju cijene plina, objavio je dužnosnik te kompanije.

Gazprom, kompanija u vlasništvu ruske države, pristao je ublažiti dugoročne sporazume s ključnim evropskim kupcima koji su tvrdili da su cijene plina previsoke, te im je u prvom kvartalu vratio više od 2,43 milijarde eura.

To ipak nije spriječilo Evropsku komisiju (EK) da prošle sedmice pokrene istragu protiv Gazproma.

Komisija će istražiti navodne antikonkurentske aktivnosti Gazproma u srednjoj i istočnoj Evropi, što bi mogla kazniti do pet milijardi eura.

Zamjenik predsjednika uprave Gazproma Aleksander Medvedev izjavio je da će nove isplate biti “bitno niže” od onih iz prvog kvartala i iznositi otprilike milijardu eura “plus minus 10 do 15 posto”.

Najveći dio novca namijenjen je njemačkoj kompaniji E.ON.

Istraga EK-a protiv Gazproma, kojeg sumnjiči da sprečava slobodan protok plina širom zemalja Evropske unije (EU) te nameće nepoštene cijene svojim kupcima vezivanjem cijena plina za cijene nafte, podigla je tenzije između Brisela i Moskve.

Putin negira rat

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je odbacio postojanje bilo kakva trgovinskog rata Rusije i EU-a zbog istrage EK-a o poslovanju Gazproma, iako Rusi takav potez smatraju nekonstruktvnim i žaljenja vrijednim.

Putin je kritizirao istragu EK-a, ističući da Moskva nije više spremna subvencionirati zemlje istočne Evrope.

“Iako mislimo da ovaj potez nije konstruktivan i žalimo zbog njega, nema trgovinskog rata između Rusije i EU-a”, kazao je Putin novinarima na sastanku na vrhu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

Ruski predsjednik je kazao da se nada da će biti pronađen izlaz iz novonastale situacije bez gubitaka i putem poslovnog i dobronamjernog dijaloga.

Prema njegovom mišljenju, odluka o pokretanju istrage uzrokovana je brojnim faktorima, ali iznad svega teškom situacijom u eurozoni.

Izvor: Agencije