Gdanjsk: Dobro, zlo i sahrana Pawela Adamowicza

Saučešće porodici, Gdanjsku i Poljskoj stiže iz celog sveta (Reuters)

Suze i tuga, tuga do neba. Tako već nedelju dana izgleda Gdanjsk, ali posebno danas, kad je sahrana Pavela Adamoviča, gradonačelnika najvećeg primorskog grada u Poljskoj, koji je prošle nedelje ubijen tokom dobrotvorne manifestacije u svom gradu.

„U maju mesecu trebali smo da slavimo 20 godina braka. Od početka naše veze znala sam da ću morati da te delim sa Gdanjskom i nisam bila ljubomorna. (…) Moramo da naučimo da živimo bez tebe. Polako korak po korak. (…) Tišina, danas nam treba tišina. Ali tišina ne sme da podrazumeva ćutnju, jer ćutnja je bliska pristajanju na zlo”.

Tako se opraštala od svog pokojnog muža Magdalena Adamovič.

Danima se od Adamoviča oprašta Poljska, oprašta se Evropa, oprašta se njegova porodica, koja posebno herojski podnosi tragediju koja ju je snašla. U sredu, kad je Gdanjsk sastavljao sveće u obliku srca, koje su nazvali „Najveće srce sveta”, na ulice su izašle supruga sa ćerkama i obratile se javnosti sa dirljivim komentarima.

„Zovem se Antonina Adamovič, Pajel Adamovič je bio moj Tatica. Tebe Tatice volim vrlo snažno i zauvek. Volim ovaj grad (Gdanjsk) kao što ga je on voleo. Cela naša porodica ga voli, jer Gdanjsk je za tatu bio kao treći roditelj, treće dete, i druga ljubav. I znam, da ukoliko ovaj grad i dalje ostane otvoren, pun ljubavi kao što i sada, onda će on (Pavel) biti jako srećan”, rekla je Adamovičeva ćerka, zahvaljujući se na podršci, dok je Magadalena Adamovič pozvala je Jureka Ovsjaka, da promeni mišljenje i vrati se na funkciju predsednika fondacije Velikog orkestra praznične pomoći.

Ideje solidarnosti i otvorenog društva

Ovsjak je inače podneo ostavku na tu funkciju nakon što je Adamovič preminuo u bolnici.

„Taj svet završio se za Pavela, promenio se za našu porodicu, ali on se nije završio. Molim te snažno vrati se Orkestri, promeni svoju odluku, sviraj dalje, pobedićemo, siema”, rekla je Pavelova supruga, pozdravljajući Ovsjaka uz sleng, na način na koji je on navikao da se inače pozdravlja sa ljudima.

Gradonačelnik Gdanjska je preminuo u ponedeljak 14 januara, nakon što je u nedelju izboden tokom završne ceremonije dobrotvorne manifestacije od strane višestruko osuđivanog Stefana V.

Pavel Adamovič je imao 52 godine, a 20 godina je bio gradonačelnik Gdanjska. Građani su ga cenili za otvorenost, srdačnost, pozitivnu energiju, angažiranost u borbi za ljudska prava i poboljšanje života građana u Gdanjsku.

Adamovič se oglasio da Gdanjsk želi da prima sirijske izbeglice u vreme kad je poljska vlada odbila tu ideju, želeo je da promoviše ideje solidarnosti i otvorenog društva. Bio je uključen u dijalog Poljaka i Ukrainaca, imao je odlične odnose sa muslimanima, koji su ga ispratili tokom sahrane u Gdanjsku.

Prema rečima Janine Ohojske, poljske aktivistkinje i predsednice poljske humanitarne organizacije (PAH), Adamovič je odlučio o svojoj budućnosti kao gradonačelniku Gdanjska tokom posete Sarajevu u januaru 1995. godine. On je u glavni grad Bosne i Hercegovine stigao zajedno sa gradonačelnicima iz Poljske na poziv tadašnjeg gradonačelnika Sarajeva Tarika Kupusovića.

‘Gradonačelnika ubila mržnja’

Tri godine kasnije njegova želja se ostvarila.

Saučešće porodici, Gdanjsku i Poljskoj stižu iz celog sveta, između ostalog i od Pape Franje, gradonačelnika Londona Sadika Kana, potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa i mnogih drugih. Mnogi su potreseni ovim događajem, jer naslućuju da je zločin počinjen zbog govora mržnje, koji poslednjih godina dobija na snazi i produbljuje podele među ljudima. Taj fenomen znamo svi, zbog toga je tragična Adamovičeva smrt još jezivija.

Tokom sahrane, otac Visnjevski iz zakona Dominikana pozvao je da se završi sa mržnjom, Aleksandar Hol, prijatelj Adamoviča, rekao je da je gdanjskog gradonačelnika ubila mržnja, koja ne sme da pobedi. Oni su pozvali da se završi sa podelama i optužbama.

„Ti si učio otvorenosti, ljubavi, empatije, dobrih učinaka, tu lokalno, u Gdanjsku. Ja verujem u to da  će se dobro razliti dalje. Da će se ovaj talas mržnje konačno završiti”, rekla je Adamovičeva udovica, dok je na nama da prestanemo da se pretvaramo da se ništa ne dešava.

Izvor: Al Jazeera