Gdanjsk spremno dočekuje EURO

Na stadionu koji neodoljivo podsjeća na minhensku Arenu Hrvatska će odigrati posljednju utakmicu u grupi protiv Španije.

Karata još uvijek ima, ali organizatori vjeruju da će stadion od prve do posljednje utakmice biti pun, izvještava iz Gdanjska Al Jazeerin reporter Ivan Čorkalo.

Priprema za invaziju

“Očekujemo blizu 170.000 navijača. No, ako se dogodi da u četvrtfinalu dobijemo atraktivnu utakmicu, naprimjer Holandija – Poljska, onda možemo očekivati pravi invaziju”, kaže Michal Brandt iz organizacijskog odbora EURO-a 2012.

Za razliku od Poznanja, početak EURO-a Gdanjsk dočekuje znatno spremnije.

Grad je u organizaciju uložio više od 300 miliona eura, od čega je više od polovine novca otišlo na izgradnju novog stadiona.

Arena Gdanjsk postala je novi ponos grada.

Izgrađen za 26 mjeseci

Arena Gdanjsk po mnogima je najljepši stadion izgrađen za EURO.

Prima 43.615 gledalaca, izgrađen je za samo 26 mjeseci, a koštao je 186 miliona eura.

“Stadion izgleda kao velika žuta sijalica (amber lamp), a to je i bio cilj, imati drugačiji i jedinstveni stadion”, kaže Brandt.

U samo godinu dana postao je prava turistička atrakcija, a na njemu se već i zarađuje – stadion se može obići za dva eura.

Nada u isplativost projekta

Navijačka zona moći će primiti više od 30.000 navijača.

Gradske vlasti se nadaju da će se izgradnja stadiona isplatiti.

“Ostat će nam infrastruktura, a gotovo 50 posto novca dolazi iz bespovratnih fondova Evropske unije. Na kraju bismo mogli biti na nuli”, rekao je Pawel Adamowicz, gradonačelnik Gdanjska.

Za invaziju navijača u Gdanjsku obavljaju se posljednje pripreme.

Tri hiljade kvadrata rezervirano je za navijačku zabavu.

Izvor: Al Jazeera