A gdje je CIK bio kad su bili izbori?

CIK saopćava informacije putem konferencija za štampu, ali i tamo se daju šturi podaci (Anadolija)

Piše: Ešref Kenan Rašidagić

Dođoše još jedni izbori u Bosni i Hercegovini. I prođoše. Navodno. Kažu novinari. Pričaju i moji prijatelji sa Facebooka. Bruje kafane. I tramvaji. Jedini koji nisu primijetili da su se u BiH desili nekakvi izbori bili su zaposlenici u ovoj nekoj, kako je ono zovu – Centralnoj izbornoj komisiji.

Igrom slučaja, ove sam izbore pratio iz inostranstva. Kao državljanina ove zemlje, usto i prirodno znatiželjnog, poprilično me je interesiralo šta se to događa u mojoj zemlji i koga to naš narod bira da ga vodi sljedeće četiri godine. Budući da je BiH odavno prestala interesirati svjetske medijske elite, pa u svjetskim novinama i TV-u ni mukajet o našim izborima, preostaje mi internet kao izvor informacija.

Lijep odgoj nalaže mi da ne slušam kojekakve tračeve, već da se za informacije o izborima obratim Centralnoj izbornoj komisiji. Pomalo naivno, u Google ukucam cik.ba. Otvara se stranica, preusmjerava me na nekakav neidentificirani blog, kad tamo jedan od onih stranačkih pamfleta koji proliferiraju internetom ovih dana: napadaju jedne, za račun drugih, sve anonimno, bez impresuma, bez glave i repa u tekstovima, bez imena autora.

Zatvaram brže-bolje tu stranicu da ne bih kakav virus pokupio, ili se recimo navukao na online kockanje preko velike reklame u zaglavlju. Srećom, sjetih se s prošlih izbora da CIK održava stranicu izbori.ba (ne pomiješati sa eizbori.ba, još jednim u nizu portala bez impresuma i adrese).

Vijesti nema

Napokon, otvaram stranicu, kad tamo grafičko sučelje koje izgleda kao da ga je dizajnirala starija grupa polaznika informatičke sekcije u nekom vrtiću. Pogled na sadržaj podsjeti me na onaj davni skeč Top liste nadrealista: ”Vijesti. Vijesti nema jer je situacija stabilna.”

Na stranicu ulazite klikom na tab ‘enter’. Nakon čega niste ušli nigdje. CIK u nedjelju navečer još ne raspolaže informacijom da se u BiH održavaju neki izbori, tako da o izborima ne može biti ni vijesti.

Da se razumijemo, na stranici Centralne izborne komisije ne očekujemo samo rezultate izbora, već i niz drugih informacija koje su od koristi za građane ove zemlje: objašnjenja izbornog sistema, lokacije glasačkih mjesta, upute za popunjavanje glasačkih listića, neki telefon ili mail na koji građani mogu uputiti svoje žalbe u slučaju uočenih nepravilnosti, i još mnoštvo drugih informacija od pomoći potencijalnim glasačima.

Umjesto svega toga, uloga CIK-a se svodi na informiranje javnosti o rezultatima izbora. Izuzev što ni taj posao ne rade kako treba. Do dva sata u ponjedjeljak ujutro na stranici CIK-a nisu navedene ni osnovne informacije o izlaznosti na izbore, broju glasačkih listića, potencijalnim problemima. OK, znam da CIK saopćava informacije putem konferencija za štampu, ali i tamo se daju šturi podaci i ne pomaže previše novinarima ni širokoj publici da prate tok glasanja i saznaju rezultate izbora.

Umjesto CIK-a, kontaktiram prijatelje novinare, prijatelje koji imaju prijatelje koji imaju nekog u nekoj političkoj stranci i slične izvore neslužbenih informacija i tim putem već oko ponoći sklapam sliku o izlaznosti birača, udjelu glasova, dobitnicima i gubitnicima na izborima. Idem spavati.

Ponedjeljak ujutro. Stiže još mnoštvo informacija putem raznoraznih neformalnih kanala. Vidim da se i naše medijske kuće služe sličnim kanalima jer prepoznajem iste informacije i rečenične konstrukcije. Podne. Otvaram stranicu CIK-a. Iznenađenje! Jedna jedina informacija nakon ‘entera’: podaci o rezultatima glasanja za članove Predsjedništva. Informacije koje smo već svi saznali još sinoć, s tim što su neformalni izvori informacija, za razliku od CIK-a, već znali da je u utrci za srpskog člana pobijedio Mladen Ivanić, a ne Željka Cvijanović.

Utorak. Zatrpan informacijama koje dolaze sa raznih strana otvaram stranicu CIK-a. Valjda do sada već imaju informacije o broju osvojenih mandata i predviđanja o rasporedu mjesta u parlamentima na raznim nivoima. Naravno ne. Umjesto sučelja koje će biraču – laiku – omogućiti da vidi gdje je otišao njegov glas putem grafikona, animacija u bojama i slično, CIK navodi suhoparne liste, koje sadrže isključivo ukupan i procentualni broj glasova. Laik (običan građanin, glasač na izborima) koji bi volio da sazna koliko to mjesta ima ‘njegova’ stranka u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno koliko ukupno poslanika sjedi u toj skupštini ostaje uskraćen za informacije.

Utorak popodne. Frustriran, počinjem pisati ovaj tekst. Inače već imam odličnu sliku o rezultatima izbora prateći sve moguće portale i korelirajući njihove informacije sa onim što čujem prijateljskim kanalima. Međutim, pitam se stvarno da li je ova država još uvijek u predinformatičkom dobu pa se u cijeloj toj državnoj administraciji zaduženoj za sprovođenje i praćenje izbora ne može naći jedan sposoban glasnogovornik i jedan informatičar koji bi dva dana nakon završetka izbora bili u stanju da glasačima na razvidan i laicima razumljiv način učine dostupnim sve informacije koje ih zanimaju.

Za ovih par minuta provedenih na internetu nisam uspio doći do informacije o ukupnom budžetu i broju zaposlenih u CIK-u. Doduše, uspio sam odmah da pronađem navedene informacije za odgovarajuće institucije u Hrvatskoj i Srbiji. Ali ne tvrdim da tih podataka nema na internetu, samo ih ja na prvi pregled nisam uspio naći. Kolike god bile cifre, ne sumnjam da se radi i priličnoj svoti novca koju mi poreski obveznici odvajamo da bi, između ostalog, osigurali fer i TRANSPARENTNE izbore. Ne sumnjam i da se radi o priličnom broju zaposlenih. Sve državni službenik do državnog službenika. Znači zaštićeni ko kakva ugrožena životinjska vrsta, sa sve pravima i beneficijama.

Materijalno je CIK vjerojatno isto tako prilično opremljen. Ali eto, izgleda da nemaju niti jedan kompjuter sa priključkom na internet. Valjda im nije doteklo novca nakon kupovine službenih auta i plaćanja raznoraznih beneficija.

Javni poziv kompanijama

Da zaključim ovu tiradu frustiranog poreskog obveznika i građanina ove zemlje kojeg njegove političke institucije drže u mraku kada je riječ o ovim općim parlamentarnim izborima. Imajući u vidu interese Bosne i Hercegovine, pravo i interes njenih građana da budu pravodobno informirani o svim aspektima najvažnijeg demokratskog procesa u društvu, kao i interese stranaca koji prate dešavanja u ovoj zemlji iz profesionalnih i drugih razloga, predlažem da ova nova, netom izabrana vlast, fino outsourca izbore nekoj privatnoj kompaniji. Neka Vijeće ministara prepolovi svotu predviđenu za budžet CIK-a, prepiše u tender opis poslova ove CIK-a i ponudi putem javnog poziva da neko za ponuđenu sumu obavlja navedene poslove.

Garantiram da će se privatne kompanije potući za ovaj i ovakav posao sa garantiranim prihodom. Konkurencija među ponuđačima možda uz to još i dodatno obori ponuđenu cijenu. Dodijeliti posao odabranoj kompaniji i plaćati je po učinku: preliminarni rezultati do toliko i toliko sati na dan izbora. Svako kašnjenje i odbijamo vam od budžeta. Svaka informacija vezana za izbore koja nekom bude potrebna, a vi je niste osigurali, umanjujemo vam budžet. Svaka greška u objavljenim podacima: plaćate penale.

I sljedeći put kada se probudimo i uz jutarnju kafu budemo željeli pogledati rezultate sinoć završenih izbora, ja vam garantiram da će nas na stranici CIK-a čekati sve potrebne informacije, a ne onaj nesretni ‘enter’.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera