Gdje je porodica Gaddafi?

Saif al-Islam: Na nepoznatoj lokaciji (EPA)

Mustafa Abdul Jalil, vođa pobunjeničkog Nacionalnog prijelaznog vijeća, u nedjelju naveče (21.08.) je izjavio da pobunjenici drže Saifa al-Islama, jednog od Gaddafijevih sinova. Nekoliko sati kasnije glasnogovornik Međunarodnog krivičnog suda (ICC) potvrdio je ove navode. „Nadamo se da će uskoro biti u Hagu“, rekao je Moreno-Ocampo u ponedjeljak tokom dana.

Međutim, Saif al-Islam se nekoliko sati nakon toga pojavio na ulicama Tripolija zajedno sa pristalicama režima njegovog oca, dovodeći tako u pitanje izjave pobunjenika da drže libijsku prijestonicu.

 „Ovo je naša zemlja. Mi živimo ovdje i mi umiremo ovdje i mi ćemo pobijediti“, rekao je Saif.

Dignute pesnice

Televizijski snimci su pokazali Saifa al-Islama kako podiže pesnice u zrak te se smije rukujući se sa svojim pristalicama. Saif je također razgovarao sa stranim novinarima u hotelu Rixos, govoreći da je Tripoli u rukama vlade i da je njegov otac, za kojeg se još ne zna gdje je, na sigurnom.

„Ja sam ovdje da opovrgnem laži“, rekao je Saif al-Islam osvrćući se na izvještaje o njegovom hapšenju. „Slomili smo kičmu pobunjenika. To je bila zamka. Stavili smo ih na muke, tako da mi pobjeđujemo.“

Na pitanje novinara da li je njegov otac siguran u Tripoliju, odgovorio je: „Naravno“.

Saif je izjavio i da ne mari za optužbe Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Ovaj sud je izdao nalog za hapšenje Saifa al-Islama, Muammara Gaddafija i Abdullaha al-Senussija u junu na osnovu optužnice za zločine protiv čovječnosti. Luis Moreno-Ocampo, glavni tužitelj suda, opisao je Gaddafijevog sina kao „de facto premijera“ i optužio ga za regrutiranje stranih plaćenika za koje se tvrdi da su napadali protestante tokom velikih libijskih demonstracija.

Waheed Burshan, član Nacionalnog prijelaznog vijeća za Al Jazeeru je izjavio da imaju potvrdu da je Saif al-Islam uhapšen, ali da nemaju „nikakvu ideju o tome kako je pobjega“.

Za najstarijeg sina Muammara Gaddafija, Mohammada, također je u nedjelju naveče javljeno da je u rukama pobunjenika, međutim, prema izvještavanju medija i on je uspio da pobjegne.

Mohammed je u razgovoru za Al Jazeeru, malo prije nego što su ga pobunjenici uhvatili, izrazio svoju „tugu“ zbog borbi u Libiji. Razgovor je prekinut pucnjavom.

„Ono što se dešava u Libiji je jako uznemirijuće. Ubijanje između braće, između Muslimana, je nešto što me rastužuje“, rekao je Mohammad nekoliko trenutaka prije pucnjave koja se čula u pozadini.

Mohammad Gaddafi je direktor glavne libijske državne telekomunikacijske kompanije, ali je njegova uloga u političkom životu minimalna, mnogo manja od njegovog brata Saifa al-Islama. 

Istovremeno, pobunjeničke snage tvrde da je uhapšen i Saadi Gaddafi, treći Gaddafijev sin.CONTENT: Gdje su sinovi? (inset)

Gdje su sinovi?

Mohammad: Predao se pobunjenicima, ali je javljeno da je pobjegao

Saif al-Islam: U Tripoliju, obraća se novinarima kako bi opovrgnuo vijest o njegovom hapšenju

Saadi: Objavljeno da ga drže pobunjenici u Tripoliju

Hannibal: Ne zna se njegova lokacija

Mutasim: Ne zna se njegova lokacija

Saif al-Arab: Ubijen u NATO napadima u aprilu

Khamis: Ne zna se njegova lokacija; pojavile se glasine da predvodi trupe u Tripoliju 

Glasine u novinama

U ovom momentu se ne zna gdje su drugi Gaddafijevi visoki zvaničnici, kao i tri od njegovih sedam sinova.

Čini se da je Abdullah al-Senussi, Gaddafijev dugogodišni glavni obavještajac i zet, također izbjegao da padne u ruke pobunjenika. Posljednji put je viđen u hotelu Rixos u Tripoliju, u nedjelju, kada je rekao stranim novinarima da je „zapadna obavještajna služba radila sa al-Qaedaom na uništenju Libije“.

Postoje glasine objavljene u arapskim novinama da je Senussi pobjegao iz Tripolija, ili na jug Libije ili u tuniški grad Djerbu, ali ti se izvještaji ne mogu potvrditi.

Senussi je treći čovjek protiv kojeg je Međunarodni krivični sud podigao optužnicu u junu. Sud ga je optužio da je vodio kampanju ubijanja, mučenja i masovnog zatvaranja.

Ipak, najveće pitanje ostaje gdje je sam Muammar Gaddafi koji se posljednji put obratio javnosti u nedjelju naveče putem kratke audio poruke. Tada je pozvao libijska plemena da marširaju prema glavnom gradu.

„Kako možete dozvoliti da Tripoli bude spaljen?“, pitao je u svojoj poruci.

Još uvijek je nejasno da li je Gaddafi ostao u Tirpoliju, iako to izgleda malo vjerovatno.

Ne zna se lokacija ni ostala tri Gaddafijeva sina – Hannibala, Mutasima i Khamisa. Hannibal nije imao veliku ulogu u politici, ali je Khamis vodio jedinicu koja se obračunavala sa demonstrantima. Mutasim je bio vojni činovnik i savjetnik za sigurnost svom ocu.

Televizijska mreža Al-Arabiya izvijestila je u ponedjeljak da je Khamis viđen kako predvodi vojnike koji su mu lojalni u centar Tripolija. Ovi navodi nisu odmah mogli biti potvrđeni. 

Izvor: Al Jazeera i agencije