Gdje je tijelo Saddama Husseina?

Saddam, koji je sve vrijeme osporavao legitimitet suda, osuđen je na smrt 5. novembra 2006. (AP)

Gomile kamenja i ruševine otežavaju prilaz grobnici Saddama Husseina u selu Al-Awja, sjeverno od Bagdada. Razvaline “dvorca” svrgnutog predsjednika nameću pitanje u vezi s lokacijom njegovih posmrtnih ostataka, 12 godina nakon smaknuća.

Većina Iračana nije mogla vjerovati da će doći do okončanja Saddamove ere. Abu Ahmed, 40-godišnji Iračanin, kaže: “Mislili smo da taj čovjek neće umrijeti. Govorili smo: ‘Tri stvari nikada neće prestati: rat s Iranom, blokada i era Saddama Husseina.”

Nakon što je Bagdad pao u ruke američkih trupa 2003, krenula je potraga za Saddamom Husseinom, koji je približno osam mjeseci ostao van dometa pravde.

Tridesetog decembra 2006. vješanjem je pogubljen svrgnuti predsjednik Iraka, koji je vladao željeznom pesnicom.

Prema zvaničnom dokumentu, Vlada Iraka iste noći predala je tijelo njegovoj porodici. Vlada je prisilila Saddamovu porodicu na obavljanje brzog pokopa u njegovom rodnom selu, “bez odlaganja iz bilo kojeg razloga”.

I zaista, Hussein je sahranjen bez velike pompe u prijemnoj dvorani kompleksa koji je sam sagradio u Al-Awji, nedaleko od Tikrita.

‘Omiljeni tiranin’

Petnaest godina nakon invazije SAD-a na ulicama Bagdada danas vlada podijeljeno mišljenje o tome je li prethodni režim trebao biti srušen ili ne.

Svi priznaju da je Saddam bio “zločinački diktator”. Međutim, pojedinci ga nazivaju i “omiljeni tiranin”, jer je sigurnost zemlje bila karakteristika svih godina njegove vladavine, za razliku od stvarnosti današnjeg Iraka.

Saddam je odveden na vješala, dok je još bio uvjeren da je on vladar Iraka. Međutim, sve se okončalo u trenutku njegovog pogubljenja. Na iračkim ulicama tog dana slavili su irački šiiti, posebno oni koji su mnogo propatili tokom Saddamove vladavine. No, s druge strane, njegova egzekucija izazvala je šok među sunitima, jer se odvila prvog dana Kurban-bajrama.

Kasnije je njegova grobnica postala “svetište za stanovnike njegovog sela i rodbinu, pa čak i za školske ekskurzije i pjesnike koji su dolazili na grob i tužbalicama oplakivali njegovu smrt”. Ovo je u Tikritu za novinsku agenciju AFP izjavio šef sigurnosti Snaga narodne mobilizacije (Al-Hashd al-Shaabi) Jafer al-Gharawi.

Vođe Snaga narodne mobilizacije (riječ je o šiijskim frakcijama povezanim sa strankama koje su se pojavile nakon pada Saddamovog režima) ističu da su Saddamovu grobnicu uništili irački avioni nakon što su borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant 2014. ušli u Al-Awju i smjestili se unutar kompleksa s grobnicom. Međutim, Snage narodne mobilizacije ranije su bile objavile da je ISIL digao u zrak Saddamov grob.

Priču o miniranju groba potvrdio je i šeik Manaf Ali al-Nida, vođa klana Al-Bunasar, kojem pripada i Saddam Hussein. S njim smo se uspjeli vidjeti u Irbilu, najvećem gradu Iračkog Kurdistana, gdje trenutno boravi jer se ne može vratiti svojoj kući.

Al-Nida je izjavio da je grob oskrnavljen, a potom dignut u zrak, “bez informacija o tome ko je odgovoran za bombaški napad, jer mi nemamo nikakve vijesti o Al-Awji otkad smo napustili to selo”.

Al-Nida objašnjava da u Al-Awji niko nije ostao od njenih stanovnika. Danas je čuvaju pripadnici Snaga narodne mobilizacije. Posjeta tom selu zabranjena je, osim uz posebnu dozvolu.

Saddamov klan i rođaci “prisilno” su napustili selo, prema riječima Al-Nidaa, koji se plaši povratka ako im bude dozvoljen.

Al-Nida kaže: “Trpjeli smo nepravdu i još je trpimo jer smo Saddamovi rođaci. Hoćemo li s generacije na generaciju plaćati danak samo zato što smo rođaci Saddama, koji je osuđen na smrt zbog nekoliko zločina i masakara koje je izvršio tokom svoje vladavine? Ti zločini pamte se sve do današnjeg dana.”

Međutim, grobnica i dalje ostaje predmet kontroverzi. Gdje je tijelo? Ko ga je uzeo? Kako je izvučeno iz grobnice?

Lokacija ukopa Saddamovog tijela

Al-Gharawi objašnjava da je trenutna lokacija Sadamovog leša još nepoznanica.

“Čuli smo priču da je nepoznata osoba stigla u automobilu s pogonom na sva četiri točka i oskrnavila Saddamov grob kako bi, navodno, osvetila oca i strica, koje je Saddam likvidirao. Ta osoba zapalila je tijelo i odvukla ga u nepoznatom pravcu. Ne znamo je li ga vratila ili ne.”

Nakon toga se Al-Gharawi ispravio i kazao: “Da, mislimo da je njegovo tijelo još tu. Nalazi se u blizini željeznog nadgrobnog spomenika, na kojem stoji natpis: ‘Nekada se ovdje nalazila Haddamova (Razaračeva) grobnica.'”

Pretpostavka je da se u dvorištu ispred kompleksa s grobnicom nalaze i grobovi Saddamovih sinova, Udaya i Qusaya, kao i grob jednog od njegovih unuka. Osim toga, tu bi se trebao nalaziti i grob Saddamovog stričevića, Alija Hassana al-Majida, koji je bio savjetnik svrgnutog predsjednika i visoki zvaničnik stranke Baath. Međutim, trenutno ne postoje nikakvi tragovi njihovih grobova.

Ta tajanstvenost pogoduje širenju dezinformacija i glasina. Nedaleko od kompleksa s grobnicom jedan od pripadnika Snaga narodne mobilizacije tihim glasom govori: “Postoje priče koje tvrde da je Saddamova kćerka Hala stigla u Al-Awju privatnim avionom, uzela leš svog oca i prenijela ga u Jordan, gdje trenutno živi.”

Tajno mjesto

Međutim, jedan dobro obaviješteni izvor, koji je insistirao da ostane neimenovan, kaže: “Ta je priča neosnovana. Kao prvo, Hala se uopće nije vraćala u Irak.”

Bez obzira na to, jedan bliski saradnik klana, koji je nekad vladao Irakom, potvrdio je da je “mrtvo tijelo predsjednika preneseno na tajno mjesto”. Trenutno ne može otkriti lokaciju tog mjesta, niti identitet osoba koje su ga premjestile.

Naglasio je da grobnica nije bombardovana nego minirana i dignuta u zrak. Istakao je da je i “grob Saddamovog oca, koji se nalazio na ulazu u Tikrit, također dignut u zrak”.

Iračanima je sada svejedno gdje se tačna nalazi Saddamovo tijelo. Oni još prepričavaju šalu, za koju neki Iračani smatraju da je istina: “Možda će se Saddam i vratiti. Od njega se sve može očekivati.”

Abu Sarmad, stanovnik Bagdada, donedavno je bio uvjeren u čuvenu tvrdnju koja kaže da “Saddam Hussein nije ubijen”.

“Likvidirana osoba njegov je dvojnik.”

Izvor: Al Jazeera