Gdje su palestinski čelnici u vrijeme ove katastrofe?

'Od decembra smo prošli kroz beskonačni ciklus reakcionarne retorike, u kojoj nije bilo nikakve vizije ni plana djelovanja', piše Abukhater (Reuters)

Unutrašnja palestinska politika veoma liči na močvaru, a Ramallah je njen najmutniji dio.

Ove, inače mirne, vode zamućene su prije pet mjeseci kad su Sjedinjene Američke Države promijenile svoju dugogodišnju politiku u vezi s Jerusalemom, a potom je uslijedila reakcija lokalnih i međunarodnih aktera.

Te promjene stupile su na snagu 14. maja i američka ambasada preseljena je u kompleks u Jerusalemu, na liniji pomirenja 1949. i tako potvrdila izraelsko svojatanje cijelog grada.

Priča koja je uslijedila u Palestini reakcija je Palestinske samouprave (PS), koja je bila najžešća u posljednjim godinama. Ona je objavila da više ne smatra SAD relevantnim faktorom u mirovnom procesu i pozvala na seriju protesta “Dan bijesa”.

Nove kaznene mjere

No, naivno je sugerisati da SAD više nije relevantan faktor za našu sudbinu kao Palestinaca. Prije bih tvrdio da je palestinsko političko vodstvo postalo nerelevantna strana. I mi, palestinski narod, gurnuti smo na margine kad se odlučuje o našoj budućnosti.

Od decembra smo prošli beskonačni ciklus reakcionarne retorike, koja nije ponudila nikakvu stvarnu viziju ni istakla plan djelovanja. To je mnoge dovelo do toga da vjeruju kako palestinsko vodstvo ne namjerava promijeniti status quo uprkos svim žestokim govorima.

Zapravo, napravili su korake kako bi dodatno ojačali svoju vlast nad sve siromašnijim i očajnijim Palestincima koji žive pod okupacijom.

Sredinom marta, već razvučeni napori pomirenja PS-a u Zapadnoj obali i Hamasa u Gazi izgledali su kao ćorsokak. Nakon očitog pokušaja atentata na premijera Ramija Hamdallaha i šefa sigurnosti Majida Faraha, kad je napadnut njihov konvoj, PS je odmah okrivio Hamas za napad, a prašina na mjestu napada nije se bila ni slegla.

To je otvorilo put 82-godišnjem predsjedniku Mahmoudu Abbasu da proglasi nove kaznene mjere i poveća pritisak na već tvrdoglave čelnike Hamasa da predaju kontrolu nad Pojasom Gaze PS-u.

Stav arapskih država

Potom se u aprilu vidjela velika promjena urbanog izgleda Zapadne obale kad su se iznenada na cestama i zgradama pojavili plakati i zastave koji proglašavaju “obnovu lojalnosti i podrške predsjedniku Mahmoudu Abbasu”.

Transparenti, koje su sponzorisale razne porodice i pravna lica na Zapadnoj obali, bili su dio koordinisanog djelovanja da se prikaže obnova legitimnosti aktuelnog čelništva PS-a. Kako sam shvatio od jednog predstavnika firme iz Nablusa, porodice i firme koje su sponzorisale kampanju zauzvrat su dobile neke usluge i lakši pristup javnim sredstvima.

Krajem aprila sastalo se Palestinsko nacionalno vijeće, gdje nije bilo zvaničnih predstavnika Hamasa, Islamskog džihada, Narodnog fronta za oslobođenje Palestine i nekih nezavisnih političkih figura. Razgovarao sam s nekima koji su bili na skupu i oni smatraju da je sastanak uspješno poslužio za konsolidovanje autoriteta aktuelnih čelnika palestinskih vlasti u Ramallahu.

Dosad nije objavljena neka značajnija promjena strategije ili politike u odgovoru na sva velika dešavanja u posljednjih pet mjeseci.

U međuvremenu, obilježili smo 70. godišnjicu Nakbe (Katastrofe), a SAD nastavlja gurati “dogovor stoljeća” kojim će Palestinci ostati bez svih prava ili tvrdnji o vlasništvu svoje zemlje. Sve to uz pomoć arapskih država, koje govore o normalizaciji odnosa s Izraelom. Saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman navodno je otišao toliko daleko i tokom sastanka s jevrejskim čelnicima u New Yorku rekao da je “vrijeme da Palestinci vide šta je predloženo, pristanu da dođu za pregovarački sto ili ušute i prestanu sa žalbama”.

Bezglave kokoši

Izrael je nastavio sa svojim nelegalnim aktivnostima na okupiranim teritorijama bez problema. Globalno, izgleda da raste legitimnost izraelske države. Početkom maja izvršni direktor Alibabe Jack Ma otišao je na važno putovanje u Izrael, gdje se susreo s mnogim čelnicima izraelske administracije, uključujući premijera Benjamina Netanyahua. Izrael je jedna od tri države gdje Alibaba razmatra širenje, naveo je Ma. Slična stvar dogodila se u martu, kad je posjeta Izraelu izvršnog direktora Tesle Elona Muska dovela do špekulacija o mogućim investicijama Tesle u bliskoj budućnosti.

A tokom sveg tog vremena vidim nas Palestince i naše takozvane čelnike kako trčimo okolo kao bezglave kokoši. Žestoki politički događaji dolaze nam kao oluja, a mi ih nećemo moći izdržati ili odgovoriti na njih. Kako sam napisao prije šest mjeseci u tekstu za Al Jazeeru “Proizvodnja bijesa Palestinske samouprave”, i dalje je istina: bijes neće zaštititi Jerusalem ili osigurati samoodređenje palestinskog naroda.

U Gazi, u jednom danu, ubijena su 62 Palestinca kad su pokušali iskoristiti svoje pravo na mirni protest i ne možemo uraditi ništa osim očajanja i žaljenja.

Istovremeno, PS nastavlja koordinisati s izraelskim sigurnosnim aparatom, koji ubija njihov narod, a Hamas tvrdoglavo drži svoju nasilnu kontrolu nad Pojasom Gaze. Obje strane možda ne shvataju kako se izgubljeno i bez nade osjeća palestinski narod kad se svađaju oko bezveznih političkih stvari.

Promjena strategije, prihvatanje neuspjeha i dovođenje novih čelnika jedini je izlaz iz ove močvare očaja u kojoj se nalazimo. Vrijeme je da naši čelnici naprave hrabre poteze. Vrijeme je da sami određujemo svoju budućnost i ponovo se nađemo na međunarodnoj sceni kao političko tijelo s pravim autoritetom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera