Gecaj: Dačić dio režima koji je palio džamije

Prijem Kosova u UNESCO bio bi apsurdan kao i kada bi neko predložio da ISIL postane članica UNESCO, rekao Dačić (EPA)

Potpredsjednik Kosovske vlade Bajram Gecaj reagirao je na izjavu potpredsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića o tome zašto Kosovo ne treba primiti u UNESCO, rekavši da je on bio dio režima koji je spalio 200 džamija i drugih objekata na Kosovu, piše prištinska Koha ditore.

Povodom Dačićeve izjave da bi prijem Kosova u UNESCO bio samoubilački i apsurdan potez jednako kao kada bi neko predložio Islamsku državu za članstvo u toj organizaciji, Gecaj je rekao:

“Izjava ministra za vanjske poslove Srbije Ivice Dačića još jednom potvrđuje da ni on ni srpska politika još ne mogu da se u potpunosti odvoje od zločinačke prošlosti Srbije. Dačić je bio dio režima u vrijeme kada je taj režim organizirano spalio više od 200 džamija i drugih kultnih objekata na Kosovu, zatvorio škole i fakultete na albanskom jeziku, oteo bogatstva kulturnog naslijeđa…”, napisao je Gecaj u svom reagiranju.

Gecaj je rekao i da takve izjave srpskog ministra i potpredsjednika Vlade još više otežavaju poboljšavanje međudržavnih odnosa Kosova i Srbije.

“Dok on sada pokušava izjednačiti jedan takav zločin koji su isplanirali i organizirali njihovi državni organi sa pojedinačnim nezadovoljstvom nekih pojedinaca na Kosovu, dakle sa nezadovoljstvom koje kosovske institucije ne samo da nisu organizirale već su učinile sve za njihovo sprečavanje i zaustavljanje”, zaključio je Gecaj.

‘Samouništavajuća odluka’

Dačić je na konferenciji za medije u nedjelju rekao da bi prijem Kosova u UNESCO bila bi samouništavajuća odluka ove organizacije, dodajući da bi to bilo apsurdno kao i kada bi neko predložio da Islamska država Irak i Levant (ISIL) postane članica UNESCO.

“Četiri naše svetinje na Kosovu i Metohiji proglašene su za svetsku kulturnu baštinu – Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, a Unesko ih je proglasio svetskim kulturnim dobrima u opasnosti. A od koga im preti opasnost? To bi bilo kao da neko predloži Islamsku državu za članstvo u Unesko. U čemu je razlika?”, naveo je Dačić, prenio je Tanjug.

On je istakao da je Albanija stavila na dnevni red prijem Kosova u UNESCO izvan standardne procedure, a glasanje u Izvršnom vijeću UNESCO-a donosi se većinom glasova.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je, od kada je KFOR na Kosovu, uništeno više od 200 crkava, manastira i drugih vjerskih i kulturnih objekata, da su oni rušeni dinamitom, da su paljeni i da je uništeno 8.000 nadgrobnih spomenika.

“Borićemo se koliko možemo i uložićemo sva diplomatska sredstva da sprečimo”, prijem Kosova u Unesko, zaključio je Dačić.

Izvor: Agencije