General Dempsey: Rat u Iraku je sada drugačiji

SAD sada ima veće šanse za uspjeh, smatra general (AP)

Vojne akcije koje Sjedinjene Države sada izvode u Iraku imaju više izgleda za uspjeh nego 2003, zbog toga što Amerikanci od početka imaju ulogu podrške lokalnim snagama, ocijenio je načelnik glavnog stožera američke vojske, general Martin Dempsey.

“Sada imamo drukčije stajalište”, rekao je najviši časnik američke vojske na press konferenciji u Washingtonu koju je organizirala internetska stranica Defense One.

“Umjesto zauzimanja zemlje i postupnog osiguravanja tranzicije, rekli smo Iračanima odmah u početku, slušajte, to je vaša stvar, vi ste sami odgovorni za to”, dodao je.

Savjetnici

Martin Dempsey je naveo za primjer događaj koji se desio u prigodi njegove posjete Iraku proteklog vikenda.

Iračka vojska je zatražila pomoć SAD-a kako bi padobranima spustila opremu 1300 kurdskih vojnika na gori Sinjaru, na sjeveru zemlje.

No američki zapovjednik u Bagdadu je znao da Iračani imaju teretni avion C-130J i pilote uvježbane za takvu zadaću.

“Zapovjednik na terenu je ukratko rekao: Imate sve što vam je potrebno za tu zadaću, a mi ćemo vam reći kako ćete to izvesti”, dodao je.

“Tako smo im samo pokazali kako će postaviti sistem za izvlačenje padobrana”, kazao je, ističući veliku razliku u pristupu u odnosu na američku invaziju na Irak 2003. i zauzimanje zemlje.

“Čine što mogu, a mi popunjavamo praznine nastavljajući jačati njihove kapacitete”, rekao je Martin Dempsey koji je zapovijedao američkim vojnicima u Iraku u prošlom sukobu.

Predsjednik Barack Obama je početkom mjeseca odobrio slanje još 1.500 američkih vojnih savjetnika u Irak radi obučavanja i pomoći iračkoj vojsci, pa i Kurdima, u borbi s organizacijom ISIL-om, uz zračne napade međunarodne koalicije.

Po riječima najvišeg američkog oficira, iračke snage se sada “puno bolje snalaze” u borbi s ISIL-om.

“No još pate od ozbiljnih stukturnih slabosti koje moramo, ponajprije oni, otkloniti”.

Uz pomoć koalicije, “mislim da će se ostvariti napredak” sljedećih mjeseci.

Izvor: Agencije