General Hyten: SAD se nema čime braniti od ruskih raketa

Putin je u obraćanju naciji pred predsjedničke izbore u Rusiji 1. marta predstavio najnovije rusko oružje (EPA)

General američke ratne avijacije John Hyten izjavio je da Sjedinjene Američke Države nemaju odbranu od nadzvučnih raketa o kojima je nedavno govorio ruski predsjednik Vladimir Putin. 

“Naša odbrana od tih raketa ustvari ne postoji”, rekao je Hyten, prenosi Business Insider.

Portal podsjeća da su nadzvučne rakete, iako trenutno u fazi razvoja ili, eventualno, testiranja, odavno oružje broj jedan koje ubrzano razvijaju Rusija i Kina.

Kako se navodi, Kina je u novembru 2017. testirala funkcionalnost nadzvučnog vozila, a o ruskim nadzvučnim raketama govorio je Putin tokom obraćanja naciji pred same predsjedničke izbore, prenosi Tanjug.

“Obje zemlje, i Kina i Rusija, ubrzano razvijaju nadzvučne sposobnosti. Mi smo gledali kako se testiraju te sposobnosti”, izjavio je Hyten pred senatskim Odborom za oružje.

Rusko oružje

Kad ga je predsjednik Odbora pitao kakvu vrstu odbrambenog oružja ima SAD protiv takvog naoružanja, Hyten je odgovorio da SAD ne posjeduje takvo oružje.

“Nemamo ga. Nemamo oružje koje bi moglo onemogućiti takav napad na SAD”, rekao je general.

Putin je u obraćanju naciji pred predsjedničke izbore u Rusiji 1. marta predstavio najnovije rusko oružje, a, između ostalog, govorio je i o raketnim sistemima “Sarmat”, podvodnim dronovima, nuklearnim krstarećim raketama, zračnim raketnim sistemima Kinžal i laserskom i hipersoničnom oružju.

Kako je general rekao, jedina odbrana koju SAD ima jest prijetnja od nuklearne odmazde.

“Naš odgovor bio bi naše zastrašivanje”, rekao je Hyten i dodao da Sjedinjene Američke Države moraju unaprijediti svoje senzorske mogućnosti kako bi “pratile, karakterisale i određivale odakle dolaze prijetnje”.

Zasad se otkrivanje raketa uglavnom vrši pomoću satelita koji kruže oko Zemlje.

Izvor: Agencije