General iz UAE-a: Odustajanje Katara od Mundijala okončava krizu

Organizatori SP-a u Kataru tvrde da kriza neće utjecati na organizaciju takmičenja (EPA)

Glavni sigurnosni zvaničnik Ujedinjenih Arapskih Emirata kazao je da je jedini način da se okonča “katarska kriza” da se Doha odrekne domaćinstva Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. On je ovo kazao u periodu aktuelnog diplomatskog spora između Katara i četiri arapske zemlje, prenosi Bloomberg.

General-pukovnik Dhahi Khalfan iz sigurnosnih snaga, poznat po otvorenim izjavama na Twitteru, kasnije u ponedjeljak napisao je da se njegova “lična analiza”, kako je rekao, finansijskih pritisaka s kojima se Doha suočava organiziranjem Mundijala pogrešno shvatila.

Ali su njegove izjave došle u periodu kad lobističke kompanije, koje podržavaju četiri države koje su u diplomatskom sporu s Katarom, sve više kritiziraju nadolazeće nogometno takmičenje.

Svjetsko prvenstvo nije navedeno u ranije upućenim zahtjevima Saudijske Arabije, UAE-a, Bahreina i Egipta iako bi gubitak tog nogometnog spektakla predstavljao gorak poraz male poluotočke nacije koja se smjestila na svjetsku scenu upravo dobijanjem organizacije Mundijala te zahvaljujući svojoj medijskoj kući Al Jazeera, prenosi Bloomberg.

Katarski zvaničnici nisu odgovorili u ponedjeljak na zahtjev za komentar. Međutim, čelnik Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru kazao je u petak agenciji Associated Press da bojkot arapskih zemalja “ne predstavlja rizik” za održavanje takmičenja.

Blokada Katara

Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati prekinuli su diplomatske veze i započeli bojkot Katara 5. juna, uz optužbe da Doha podržava ekstremiste, što Katar odlučno negira, te zbog, prema mišljenju četiri zaljevske zemlje, “previše toplih odnosa s Iranom”.

Katar odlučno negira finansiranje ekstremista, a u potpunosti je obnovio diplomatske veze s Iranom tokom ovog spora. Katar s Iranom dijeli ogromno polje prirodnog plina, zbog čega su državljani te zemlje izuzetno bogati.

U nedjelju navečer Khalfan je FIFA-ino Svjetsko prvenstvo koristio u svojim komentarima na Twitteru.

“Ako Svjetsko prvenstvo napusti Katar, katarska kriza bit će okončana jer je kriza stvorena kako bi se odustalo od njega”, napisao je.

Također je dodao: “Cijena je veća nego što je Hamadein planirao”, pri čemu je vjerovatno mislio na bivšeg katarskog vladajućeg emira, šeika Hamada bin Khalife Al Thanija i bivšeg ministra vanjskih poslova Hamada bin Jassima Al Thanija.

Neki vjeruju da obojica i dalje imaju utjecaja u aktuelnoj Vladi Katara, kojom sad rukovodi sin bivšeg emira, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, prenosi Bloomberg.

Khalfan, koji je ranije pisao kontroverzne poruke na Twitteru o Izraelu i američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, također je napisao da “Katar više nije naša briga”, sugerirajući da mediji u bojkotirajućim zemljama smanje s izvještavanjima o sporu.

‘Lične analize’

Do ponedjeljka navečer Khalfan se vratio na Twitter kako bi napisao da su poruke objavljene na toj društvenoj mreži njegove “lične analize”.

“Rekao sam da Katar izmišlja krizu i tvrdi da je pod opsadom kako bi se izvukao od tereta izgradnje skupih sportskih objekata za Svjetsko prvenstvo. To je zato što Katar nije spreman i ne može ugostiti sljedeće Svjetsko prvenstvo”, napisao je.

I dok se kriza odužila unatoč posredovanju Kuvajta, Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja, protivnici Katara počeli su napadati domaćinstvo FIFA-inog takmičenja u toj zemlji. Istakli su navode o korupciji vezane za dodjeljivanje takmičenja Kataru, te uvjete s kojima se radnici u toj zemlji suočavaju tokom izgradnje infrastrukture za igre.

Iako su etički istražitelji FIFA-e otkrili da su Katarani koristili cijeli niz bogato finansiranih državnih i sportskih agencija kako bi 2010. dobili domaćinstvo turnira, zvaničnici su zaključili da nema “dokaza o bilo kakvim nepriličnim aktivnostima tima koji se nadmetao za domaćinstvo”.

Kad je jedina katarska kopnena granica sa Saudijskom Arabijom zatvorena, a bojkotom prekinut pomorski saobraćaj, organizatori Svjetskog prvenstva bili su prisiljeni pokrenuti “plan B”, uključujući dopremanje namirnica iz Turske.

Upitana o Khalfanovim komentarima, FIFA je u ponedjeljak odgovorila: “Ne komentiramo spekulacije.”

Hassan al-Thawadi, generalni sekretar Organizacijskog komiteta Svjetskog prvenstva u Kataru, kazao je u petak za AP da se projekt nastavlja prema rasporedu, unatoč svemu.

“Mi planiramo osigurati da će ovo Svjetsko prvenstvo ostaviti naslijeđe za narod Bliskog istoka i to je prilika da transformiramo našu regiju ka održivoj i stabilnoj budućnosti”, kazao je on.

Izvor: Agencije