Generalštab Rusije: Razmještene krstareće rakete dalekog dometa

Rusija je prošlog mjeseca saopćila da ima pravo postaviti i rasporediti oružje gdje god odabere na svojoj teritoriji (EPA)

Eskadrile nosača krstarećih raketa dalekog dometa, kako zračne, tako i kopnene namjene, razmještene su na svim strateškim lokacijama, saopćio je Generalštab Oružanih snaga Ruske Federacije.

Prvi zamjenik ministra odbrane Rusije Valerij Gerasimov naveo je da je iskustvo ratovanja u Siriji dalo novi impuls kada je riječ o usavršavanju sistema “kompleksnog“ naoružanja, prenose ruski mediji.

“Kako bi se povećala efikasnost odbrane, posebna pažnja je usmjerena na razvoj visoko preciznog naoružanja. Na svakoj strateškoj lokaciji razmještene su eskadrile krstarećih raketa dalekog dometa”, rekao je Gerasimov.

On je dodao da je riječ o raketama koje su sposobne da pogode ciljeve u zraku, ali i na kopnu.

Rakete Iskander

Rusija je prošlog mjeseca saopćila da ima pravo postaviti i rasporediti oružje gdje god odabere na svojoj teritoriji, čime je odgovorila na kritike zbog postavljanja raketa Iskander u ruskoj eksklavi Kalinjingradska oblast.

Rakete Iskander visoke preciznosti imaju domet do 500 kilometara. One su ranije bile privremeno raspoređivane u Kalinjingradskoj oblasti radi vojnih manevara, podsjeća agencija.

Izvor: Agencije