Genetskom modifikacijom protiv virusa Zika

Lideri Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sastaju se u Ženevi kako bi razmotrili mogućnost da se epidemija virusa Zika proglasi globalnom prijetnjom zdravlju.

Sastanak dolazi nakon objave da se virus, koji uzrokuje teške urođene anomalije,”eksplozivno širi” u Sjevernoj i Južnoj Americi te da se očekuje četiri miliona oboljelih u ovoj godini samo u toj regiji. Svjetska zdravstvena organizacija je pod pritiskom da brzo djeluje, nakon priznanja da je reakcija na epidemiju ebole u Africi, koja je odnijela 11 miliona života, bila spora.

Na hitnom sastanku raspravljat će o mogućem proglašenju vanrednog stanja na globalnom nivou, javlja Paul Brennan, novinar Al Jazeere.

Smatra se da vakcina ne bi mogla biti otkrivena u bliskoj budućnosti. U međuvremenu, jedna britanska kompanija našla je drugi način borbe protiv širenja komaraca koji prenose virus.

Egipatski komarac prenosi denga groznicu, virus Chikun-gunya, žutu groznicu, a sada i virus Zika.

Kako kontrolirati ili čak iskorijeniti vrstu insekta kojih ima u milijardama i koji se tako brzo razmnožava, pitaju se stručnjaci.

“Samo jedna ženka u tri mjeseca može izlijeći 15,6 miliona ženki, od kojih sve mogu prenositi zarazu. A rješenje koje nudi kompanija Oxitech jeste genetski proizvesti takozvani gen smrtnosti koji sprečava potomstvo komaraca da dostigne zrelost”, javlja Brennan.

U laboratoriji u engleskom Oxfordshireu stručnjaci za genetiku koriste protuotrov za kontrolu gena, koji im omogućava stvaranje miliona transgenih mužjaka komaraca.

Uništenje komaraca

Mužjaci ne ujedaju i ne šire zarazu. Ali, nakon što budu pušteni u divljinu, genetski modificirani mužjaci mogu, u suštini, uništiti populaciju komaraca.

Izvršni direktor Oxitecha Hadyn Parry je kazao: “Kad pustimo svoje mužjake, ženke ih ne razlikuju od onih iz divljine. Kad budu birale, mogućnost će biti 50:50. Dakle, ako se pari s našim mužjacima, potomstvo će uginuti. Jednostavno, stvar je samo u brojevima. Moramo pustiti više mužjaka u divljinu kako bi se što više ženski s njima parilo, jer na taj način neće stvarati potomstvo koje može preživjeti. Na taj način, populacija komaraca će se smanjiti. To u praksi znači da se, u nekom gradu, u šest mjeseci, populacija komaraca može smanjiti za više od 90 posto. To se desilo u svakom slučaju koji smo imali do sada.”

U periodu između aprila i novembra prošle godine, u saradnji s vlastima brazilskog rada Piracicaba, Oxitech je u prirodu pustio 25 miliona genetski modificiranih mužjaka.

Zabilježen je pad broja larvi od 82 posto.

Modificirani mužjaci mogu se prepoznati po genetskom kolor-markeru, koji se ne vidi pod običnim svjetlom, ali se prenosi na potomstvo.

Uspjeh se mjeri jednostavnom metodom – poređenjem broja larvi s naslijeđenim kolor-markerom.

Kompanija je već otvorila pogon u Brazilu u kojem se svake sedmice proizvode milioni genetski modificiranih komaraca.

Planira se pokretanje još veće tvornice, a očekuje se i odobrenje regulatora.

Prizor vozila koja prskaju naseljena područja insekticidima možda će umiriti stanovništvo, ali to je samo kratkoročna mjera.

Čini se da je samouništavajući gen mnogo efektivniji način.

Američki regulatori pomno prate razvoj situacije, a prvi pokus na terenu mogao bi biti izvršen na Floridi.

Izvor: Al Jazeera