Genjac: Za spas popisa, mijenjat će se zakon

Objavljivanje rezultata popisa stanovništva u BiH moglo bi biti odgođeno. Prema Zakonu o popisu stanovništva, rezultati bi trebali biti objavljeni do prvog jula ove godine.

Međutim, zbog toga što do sada nije utvrđena metodologija za obradu podataka, Eurostat je Agenciji za statistiku u BiH poslao pismo u kojem predlaže izmjenu Zakona o popisu stanovništva. Izmjene bi se odnosile na promjenu datuma objave.

Kako bi spasili popis stanovništva, izvjesno je da će pristati na izmjene Zakona o popisu stanovništva u BiH, tvrdi parlamentarni zastupnik i član komisije za evropske integracije Parlamenta BiH. 

Neprihvatljive promjene zakonskog roka

„Po svoj  prilici mi ćemo ovim politikanstvom i raznoraznim dogovorima i mešetarenjima na relaciji Banja Luka – Mostar vjerovatno morati pomjeriti datum objave rezultata popisa. Međutim, to podrazumijeva izmjenu Zakona o popisu, ali nikakve druge promjene ili izmjene ne dolaze u obzir“, kaže Halid Genjac.

Izmjene Zakona o popisu stanovništva, u dijelu koji se odnosi na rokove objave, prijedlog su Direktorata za međunarodnu saradnju Eurostata.

U Federalnom zavodu za statistiku smatraju da je neprihvatljivo razgovarati o promjenama zakonskog roka. Ističu – jedino je bitno utvrditi metodologiju obrade podataka i to u Evropskoj komisiji znaju.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera