Geoffrey Nice: Zapad se pobrinuo da se Srbiji ne sudi za genocid

'Ono što se moralo učiniti jest da se sredstva, istražitelji, pravnici, advokati posvete tome da nađu maksimalnu količinu dokaza', rekao je Nice (Anadolija)

Britanski tužilac Geoffrey Nice kritikuje politiku Haškog suda koja je odala dojam kako se Srbija izvukla od odgovornosti za zločine na području susjednih država, piše zagrebački Jutarnji list.

Sir Geoffrey Nice je i univerzitetski profesor koji je na Haškom sudu vodio najveći postupak, onaj protiv Slobodana Miloševića, i prije bio poznat kao kritičar nekih postupaka Haškog suda, pogotovo kompromisa koje su tužioci i sudije sklapali s nekim državama.

Nice u svojoj analizi reaguje i na neke stavove koje je glavni tužioc ICTY-ja Serge Brammertz iznio u nekoliko intervjua za medije u regiji, kao i na brojne komentare nakon dviju presuda kojima je obilježen završetak rada suda, onih protiv Ratka Mladića i hrvatske šestorke.

“S iznenađenjem sam pročitao opservacije Sergea Brammertza, glavnog tužioca ICTY-ja, o vezama definisanim na Tribunalu između zločina počinjenih u Bosni i Hrvatskoj i države Srbije. On ne citira niti jednu sudsku odluku. Zahvaljujući Tribunalovoj politici optužnica, Srbija se spasila”, kaže Nice za Jutarnji.

Bez dokazivanja povezanosti

On kaže kako nije bilo ozbiljnog pokušaja u slučajevima Karadžića i Mladića da se dokažu povezanosti, i kako su presude u oba slučaja omogućile Srbiji da tvrdi kako ona nije strana u sukobu, te da su bosanski Srbi bili jedva nešto gori od drugih počinitelja.

“Teško je objasniti kako je došlo do toga, iako niko od tužilaca, osim mene, nije pokušao temeljito potvrditi te veze, a slučaj u kojem sam bio tužilac – Milošević – završio je njegovom smrću. Kako se čini prirodnom, što je bilo tako prikladno za sve srpske i međunarodne interese. Od trenutka kad je Zapad naredio Holbrookeu da žrtvuje teritoriju i stanovništvo Srebrenice, Žepe i Goražda povlačeći zračnu podršku Holanđanima, Srbija je uživala posebne povlastice Zapada”, navodi Nice.

On dalje poručuje da u nekom trenutku se svi moramo trgnuti i pogledati u oči realnosti međunarodne pravde kako je razotkriva ICTY.

“Ni gomila nepouzdanih sudaca, koji su dovedeni s ambasadorskih položaja ili ljudi kojima su vlade dugovale uslugu, nije mogao spasiti ICTY od toga da se na njega gleda kao na sud. Svi koji su vodili sud trebali su, kao što sam pokušao u slučaju Milošević, učiniti da djeluje kao odgovoran sud”, kazao je.

Nadali se pravdi

Sir Geoffrey Nice poručuje da će buduće generacije biti apsolutno nemilosrdne kada je riječ o sudu koji je trajao 24 godine kako bi donio presude koje su veće međunarodne novine mogle artikulirati vrlo precizno u nekoliko mjeseci nakon što su se dogodile, poput masakra u Srebrenici.

“Nadali smo se da smo napravili korak naprijed. Građanin svijeta će, više od svega, biti nemilosrdan prema praksi koja je omogućila Srbiji da nikad ne preda dokumente iz svojih arhiva koji su pokazali što je Srbija činila, općenito, a posebno u doba Srebrenice”, rekao je Nice.

Geoffrey Nice je bez sumnje bio visoko rangiran tužilac na Haškom sudu, zbog čega njegove kritike sudu imaju veću težinu od komentara koje iznose drugi.

Izvor: Agencije